Το Τ-33 που τα έβαλε με το τουρκικό F-16, ξεχασμένο στα εκτός ενεργείας αεροσκάφη της 110 ΠΜ


Σε συνέχεια των προηγούμενης ανάρτησής μας…

Ελληνικό Τ-33 εναντίον τουρκικού F-16 – και δεν είναι βιντεοπαιχνίδι


Όλα τα αεροσκάφη της Π.Α έχουν κάνει το χρέος τους όμως αυτό έχει κάνει κάτι παραπάνω: αναχαίτιση μαχητικού 3ης γενεάς, όταν το καλύτερο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να αποχωρήσει και μάλιστα γρήγορα. Όμως ο πιλότος του «TR-602» της 370 ΜΕΕ Επισμηναγός (Ι) Κουρατζόγλου Ι. είχε πολύ διαφορετική γνώμη για το τι ήταν καλύτερο να πράξει βλέποντας το τουρκικό F-16 να προκαλεί σε μέρος που δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται. Ενεπλάκη θαρραλέα μαζί του χωρίς δισταγμό, παρά το ασύγκριτα υποδεέστερο αεροπλάνο του.

Η αναχαίτιση F-16 από ένα άοπλο T-33 είναι μοναδική στα χρονικά αλλά το αεροσκάφος που έγραψε ιστορία έχει αφεθεί από τον Απρίλιο του 1996 που αποσύρθηκε στα στοιχεία της φύσης, προορισμένο να διαλυθεί κάποτε για scrap. Οι φωτογραφίες του φιλίστορα Θέμη Βρανά, συγγραφέα του βιβλίου-αναφορά για τα εκτός ενεργείας αεροπλάνα της Π.Α «Πολεμώντας την Λήθη» μιλούν από μόνες τους. Τo Τ-33A-5-LO (s/n 58-0602) βρίσκεται παρατημένο σε θλιβερή κατάσταση στον χώρο των παροπλισμένων της 110 ΠΜ στην Λάρισα, ανταλλάσσοντας αεροπορικές ιστορίες με τα άλλα μισοδιαλυμένα αεροπλάνα μέχρι να έλθει η ώρα του να εκποιηθεί για το αλουμίνιό του.

Σίγουρα το πιστό «602» θα έδειχνε καλύτερα αναπαλαιωμένο στην αεροπορική βάση της Λάρισας ή στον χώρο του ΑΤΑ, τοποθετημένο ενδεχομένως σε έναν πυλώνα σε μίμηση βύθισης με τα brakes εκτεταμένα –ο ελιγμός που παραλίγο να στοιχίσει στην τουρκική Αεροπορία ένα μαχητικό της. Η παραδειγματική διαφύλαξη της Ιστορίας την καθιστά ζώσα για πάντα. Η λήθη, εσκεμμένη ή μη, την σκοτώνει κάθε μέρα που περνά. Άλλωστε υπάρχουν άλλα αεροπλάνα για να κοπούν, εάν είναι οπωσδήποτε απαραίτητο.

Αλήθεια, πόσα ευρώ θα αποφέρει το «TR-602» αν μετατραπεί σε μπιγιέτες αλουμινίου; Πόσο θα βοηθήσει στην… αποπληρωμή του εθνικού χρέους; Δεί δε χρημάτων, ειδικά σε οικονομικά χαλεπούς καιρούς, όμως μερικά πράγματα δεν αποτιμώνται σε χρήμα. Η ιστορία της Π.Α είναι αναντίρρητα ένα από αυτά. Και ο χρόνος αφήνει όλο και βαθύτερα τα σημάδια του στο συγκεκριμένο Τ-33. Μήπως η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να επέμβει καίρια και αποφασιστικά πράττοντας το δέον;
 
Αλέξανδρος Θεολόγου
Πρώτη δημοσίευση 27/4/2018

Most Popular