Βίντεο: Η εξουδετέρωση βόμβας TallBoy του Β’ ΠΠ στην Πολωνία

Πολωνοί δύτες πραγματοποίησαν μια «λεπτή» επιχείρηση για να εξουδετερώσουν μια μέγαλη αεροπορική βόμβα της βασιλικής Αεροπορίας από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας. Περίπου 750 κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή, κοντά στο λιμάνι της πόλης Swinoujscie, και η επιχείρηση τελικά διήρκησε πέντε ημέρες.

Η βόμβα Tallboy, ή «σεισμός», έχει μήκος 6 μέτρα και ζυγίζει 5,4 τόνους, σχεδόν το ήμισυ των οποίων είναι εκρηκτική ύλη. Η RAF την είχε ρίξει κατά την διάρκεια μίας επιδρομής το 1945 όταν βυθίστηκε το γερμανικό καταδρομικό Lützow. Η βόμβα βρέθηκε χωμένη στον βυθό σε βάθος 12 μέτρων και μόνο η άκρη της προεξείχε.

Η εξουδετέρωσή της πραγματοποιήθηκε με μια τηλεχειριζόμενη συσκευή και οι δύτες είχαν ήδη αφιερώσει αρκετές ημέρες για την προετοιμασία του χώρου γύρω από την βόμβα, η οποία ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια βυθοκόρησης πέρυσι.

Η Πολωνία δεν είχε ποτέ κληθεί καταστρέψει μια τόσο μεγάλη βόμβα και μάλιστα κάτω από το νερό. Ήταν από τις χώρες υπέστη τους πλέον σφοδρούς βομβαρδισμούς στον πόλεμο – με την πρωτεύουσα της Βαρσοβία να ισοπεδώνεται.

Κι ενώ είναι δυστυχώς όχι σπάνιο φαινόμενο η ανακάλυψη «ξεχασμένων» εκρηκτικών και βομβών ακόμα και 75 χρόνια μετά τον πόλεμο, η ανακάλυψη ωστόσο βομβών Tallboy μόνο κάτι το συνηθισμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=5FLC3awpYaQ

Most Popular