Αεροπορικοί θησαυροί στην ΑΒ Τανάγρας-114ΠΜ

Στο πλαίσιο της γνωστής σειράς άρθρων μας για τα αεροσκάφη της ΠΑ που έχουν αποσυρθεί και βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες σειρά έχει η ΑΒ Τανάγρας, έδρα της 114ΠΜ, αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες Πτέρυγες Μάχης της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Θρυλικά αεροσκάφη όπως τα F-86E, F-84F, F-104G, F-102A, T-33A, Mirage F.1CG και Mirage 2000 επιχειρούσαν ή συνεχίζουν να επιχειρούν εκεί από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα εξορμώντας από τις εγκαταστάσεις της, διασφαλίζοντας διαχρονικά την προστασία και κυριαρχία στους Ουρανούς της Πατρίδας μας.

Εκτός από τα επιχειρησιακά Mirage 2000, η 114ΠΜ φιλοξενεί και έναν σεβαστό αριθμό εκτός ενεργείας αεροσκαφών πολλών διαφορετικών τύπων, που αρκετοί από αυτούς ουδέποτε επιχείρησαν από την Τανάγρα. Η πολυτυπία ιστορικών αεροσκαφών οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μετακίνησή τους από τη γειτονική Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία προς την 114ΠΜ. Όταν η ηγεσία του ΓΕΑ προγραμμάτιζε την απόσυρση ενός τύπου από την ενεργό υπηρεσία, διακόπτονταν οι εργασίες εργοστασιακής συντήρησης στο σύνολο ή σε μεγάλο αριθμό ομοιότυπων αεροσκαφών που βρίσκονταν στην ΕΑΒ και, για την οικονομία του χώρου, προωθούνταν στη γειτονική 114ΠΜ ως αεροσκάφη εκτός ενεργείας (κατηγορία Ε1).
Οι πολυπληθέστεροι τύποι στην Πτέρυγα είναι τα Mirage F.1CG (δεκαοχτώ), τα F-102A Delta Dagger (επτά), T-33A (πέντε) και F/TF/RF-104G (πέντε). Οι τρεις πρώτοι τύποι επιχειρούσαν από την 114ΠΜ μέχρι την απόσυρσή τους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε απόθεση εντός των ορίων της.

Περισσότερα για τους «θησαυρούς» της Τανάγρας στο τεύχος της Π&Δ 395, που βρίσκεται στα περίπτερα.
 

Most Popular