Πως ένας μετεωρίτης παραλίγο να προκαλέσει θερμοπυρηνικό πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν το 2002

Το 2002 η ένταση και οι αψιμαχίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν βρίσκεται στα ύψη για μία ακόμη φορά. Οι 2 χώρες βρίσκονταν υπό βρεταννική κυριαρχία ως ενιαίος χώρος μέχρι το 1947. Με την αποχώρηση των αποικιοκρατών ο χώρος αυτός χωρίστηκε μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Έκτοτε έχουν εμπλακεί σε 4 πολεμικές συγκρούσεις και δεκάδες συνοριακά επεισόδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι 2 χώρες διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια.
Στις 6 Ιουνίου 2002 ένας μετεωρίτης διαμέτρου μόλις 2 μέτρων, εισήλθε στην ατμόσφαιρα της γης. Το μετέωρο λόγω τριβής και μικρού μεγέθους δεν έφτασε ποτέ στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Αντιθέτως εξερράγη στην ανώτερη ατμόσφαιρα, μεταξύ Λιβύης και Κρήτης (34°N 21°E), πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα. Το περιστατικό έγινε γνωστό ως «2002 Eastern Mediterranean event». Η έκρηξη αντιστοιχούσε σε μέγεθος 10 περίπου κιλοτόνων ΤΝΤ, δηλαδή όση είναι η ισχύς μιας μικρής ατομικής βόμβας.

Εαν ο μετεωρίτης έφτανε στη γη 5 ώρες αργότερα, θα εκρήγνυτo στον εναέριο χώρο κάπου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Επειδή η δύναμη της έκρηξης ήταν σημαντική, πιθανότατα τα στρατεύματα των χωρών αυτών, θα την εκλάμβαναν ως πυραυλική πυρηνική επίθεση και θα προχωρούσαν σε ανταλλαγή ατομικών όπλων.
Σύμφωνα με τον Πτέραρχο Simon Worden της Αμερικάνικης Πολεμικής Αεροπορίας, μόνο από τύχη, δεν είχαμε τοπικό πυρηνικό πόλεμο στη νότια Ασία. Ο μετεωρίτης του 2002, λόγω μεγέθους, δεν εντοπίστηκε από τα όργανα παρακολούθησης κοντινών διαστημικών σωμάτων, που έχουν ως αποστολή την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση που η τροχιά κάποιου από αυτά διασταυρώσει αυτή της γης.
http://www.spacedaily.com/news/deepimpact-02s.html
Η πιο διάσημη έκρηξη μετεωρίτη στον αέρα, είναι αυτή της Τονγκουσκα στη Σιβηρία το 1908.Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τη συγκεκριμένη έκρηξη υπολογίζεται κάπου μεταξύ 15 με 30 μεγατόνους ΤΝΤ.(1000 έως 3000 φορές ισχυρότερη από την έκρηξη του 2002) και ισοπέδωσε 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πρώτη δημοσίευση 2/9/2017

Most Popular