Όταν το Tornado ήταν υποψήφιο για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Την δεκαετία του ’80 το Tornado και συγκεκριμένα η έκδοση IDS προωθήθηκε ως υποψήφιο στην Τουρκία ως το επόμενό της αεροσκάφος κρούσης. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της βρετανικής εταιρείας British Aerospace (BAe), και αφορούσαν την πώληση 40 αεροσκαφών του τύπου, ήτοι δυο πολεμικών μοιρών.

H πώληση δεν προχώρησε τόσο για οικονομικούς λόγους, αφού το προτεινόμενο σχήμα χρηματοδότησης δεν μπορούσε να συγκριθεί με το αμερικανικό, όσο και για πολιτικούς, καθώς τελικά ευνοήθηκε η αμερικανική πρόταση για την μαζική πώληση F-16 με τοπική γραμμή παραγωγής μάλιστα.


Το κάθε αεροσκάφος θα κόστιζε με τιμές της εποχής (1984) περί τα 22 εκατομμύρια δολάρια, αν και δεν είναι γνωστό τι θα περιλάμβανε η τιμή αυτή.
Καθώς πάντως γινόταν φανερό ότι η τουρκική πλευρά θα επέλεγε την αμερικανική πρόταση, άρχισαν να εμφανίζονται στον τουρκικό τύπο αναφορές που έκαναν λόγο για χαμηλές διαθεσιμότητες των αεροσκαφών Tornado στην Αγγλία και την Γερμανία, μέχρι και ακρότητες περί «σάπιων» αεροσκαφών.

Το πιθανότερο είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε πραγματικό τουρκικό ενδιαφέρον για τα αεροσκάφη αυτά και ήταν απλώς ένας μοχλός πίεσης για την εξασφάλιση καλύτερων όρων με την αμερικανική πλευρά…
Πρώτη δημοσίευση 9/2/2019

Most Popular