Συνέντευξη στην “Κ”: Η διαδρομή και τα αεροπορικά συμβάντα που έζησε ο Ακριβός Τσολάκης

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη κατ’ εξοχήν αεροπορικού ενδιαφέροντος παραχώρησε ο κ. Ακριβός Τσολάκης στην Καθημερινή. Στα πλαίσια της συνέντευξης αυτής κάνει μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στην πορεία του και στα αεροπορικά συμβάντα με τα οποία ασχολήθηκε στα πλαίσια διερεύνησης.
«Πολλών θνητών γνώρισε τρόπους κι έζησε πλήθος συμφορές στους ουρανούς η ψυχή του. Ο παραφρασμένος στίχος της «Οδύσσειας», μέρη της οποίας απαγγέλλει από μνήμης και σήμερα στα 89 του ο Ακριβός Τσολάκης, αποτυπώνει πλήρως την περιπετειώδη ζωή του. Είναι γνωστός διεθνώς ως κορυφαίος διερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων. Από τα χέρια του πέρασαν 250 δυστυχήματα, και όλες οι μεγάλες ελληνικές αεροπορικές τραγωδίες:

  1. το ουκρανικό Γιάκοβλεφ το 1997, που συνετρίβη στα Πιέρια Ορη, με 70 νεκρούς·
  2. το πρωθυπουργικό Φάλκον, το 1999, που βούτηξε σε κενό αέρος με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του και πέντε ακόμη άτομα·
  3. τα τρία ελικόπτερα Augusta Bell του ΕΚΑΒ –Σούνιο 2001, Ανάφη 2002, Ικαρία 2003– με 14 θύματα συνολικά·
  4. το ελικόπτερο Σινούκ που έπεσε το 2004 στη Σιθωνία με 17 νεκρούς μεταξύ των οποίων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος·
  5. το κυπριακό Helios που συνετρίβη στο Γραμματικό το 2005, με 121 νεκρούς…

Ο ίδιος δηλώνει απλώς «aviator», αεροπόρος –υπήρξε πιλότος επί 40 συναπτά έτη, 15 στην Πολεμική Αεροπορία και 25 στην πολιτική–, ή, χαριτολογώντας, «άθλιος επταμηνίτης»· γεννήθηκε πρόωρα, μελανιασμένος από την ταλαιπωρία, χωρίς ανάσα, και χάρη στην παρέμβαση του γιατρού πατέρα του μπήκε από τον μαιευτήρα νυστέρι για τη διεύρυνση τραχείας, «το σημάδι είναι ακόμη ορατό», καντηλοβαφτίστηκε και επέζησε.»
Διαβάστε την συνέχεια της συνέντευξης στην ιστοσελίδα της Καθημερινής.
Διαβάστε επίσης:

Βράβευση του Ακρίβου Τσολάκη για τη συνολική προσφορά του στην διεθνή αεροπορική κοινότητα

Most Popular