Η ιστορία του “Αβύθιστου Σαμ”

Οι γάτες υιοθετήθηκαν επίσημα από πολλά πλοία στο παρελθόν, για την ικανότητά τους να προσαρμόζονται εύκολα σε νέο περιβάλλον, για τη συντροφικότητα που πρόσφεραν στους ναύτες και κυρίως να καταπολεμούν τα τρωκτικά που απειλούσαν το φορτίο και τον εξοπλισμό των σκαφών. Ο “Αβύθιστος Σαμ” είναι μια ξεχωριστή περίπτωση γάτας πλοίου αφού επέζησε από 3 βυθίσεις εν καιρό πολέμου!
Η στρατιωτική σταδιοδρομία του Αβύθιστου Σαμ ξεκίνησε όταν ένας από τους ναυτικούς του γερμανικού θωρηκτού Bismarck μετέφερε τον Sam στο πλοίο. Στις 18 Μαΐου 1941, το Bismarck απέπλευσε από το λιμάνι της κατεχόμενης πολωνικής πόλης Gotenhafen κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Rheinübung. Το έργο του Μπίσμαρκ ήταν να εμπλέξει βρετανικά πλοία συνοδείας νηοπομπών, ενώ το βαρύ καταδρομικό Prinz Eugen, θα βύθιζε ανενόχλητο εμπορικά πλοία.

Στις 27 Μαΐου 1941, το Bismarck βυθίστηκε από τους Βρετανούς (δείτε σχετικά άρθρα μας εδώ και εδώ). Από τους 2.200 ναυτικούς του πλοίου, μόνο 115 κατάφεραν να επιζήσουν και μεταξύ αυτών ήταν ο Σαμ. Μετά από αρκετές ώρες, οι ναυτικοί του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Cossack τον βρήκαν να επιπλέει σε κάποια συντρίμμια και τον πήραν στο πλοίο. Μη γνωρίζοντας το πραγματικό όνομα του γάτου, οι Βρετανοί ναυτικοί του έδωσαν το όνομα Oscar.
Στις 24 Οκτωβρίου 1941, το HMS Cossack αναχώρησε από το Γιβραλτάρ καθ ‘οδόν προς το Λίβερπουλ σε συνοδεία της νηοπομπής HG-75. Αργότερα εκείνη την ημέρα, μια τορπίλη από το γερμανικό υποβρύχιο U-563 του προκαλεί σοβαρές ζημιές. Ως αποτέλεσμα, 159 ναυτικοί σκοτώθηκαν και οι επιζώντες επιβιβάστηκαν στο αντιτορπιλικό HMS Legion. Ο γάτος επιβίωσε για μια ακόμη φορά και όταν οι ναύτες έμαθαν την ιστορία του, τον βάφτισαν “Αβύθιστο Σαμ”.
Ο Σαμ βρέθηκε κατόπιν στο αεροπλανοφόρο HMS Ark Royal που κατά διαβολική σύμπτωση, έπαιξε ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στη βύθιση του πρώτου πλοίου του, δηλαδή του Bismarck.
Στις 14 Νοεμβρίου 1941, το γερμανικό υποβρύχιο U-81τορπίλισε το Ark Royal κατά την επιστροφή του από τη Μάλτα στο Γιβραλτάρ. Το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο και το πλήρωμά του διασώθηκε. Ο Σαμ θα διασωθεί από το πλήρωμα ενός περιπολικού σκάφους που τον εντόπισε πάνω σε επιπλέοντα συντρίμμια.

Η βύθιση του HMS Ark Royal, σηματοδότησε το τέλος της θαλάσσιας καριέρας του Σαμ. Τοποθετήθηκε στο γραφείο του Διοικητή του Γιβραλτάρ και έζησε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο Σαμ μεταφέρθηκε αργότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου βρήκε “δωμάτιο” σε κοιτώνα για τους ναυτικούς του Μπέλφαστ.
Το 1955, ο Αβύθιστος Σαμ άφησε την τελευταία του πνοή σε μια παραλία. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, είχε γίνει διάσημος. Προς τιμή του, η καλλιτέχνης Georgina Shaw-Baker έκανε ένα παστέλ σχέδιο του, το οποίο βρίσκεται στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στο Γκρήνουιτς.
Ορισμένες αμφισβητούν τη γνησιότητα της ιστορίας του Σαμ, καθότι υπάρχουν μόνο δυο εικόνες του και μάλιστα διαφορετικές που υποτίθεται ότι τον απεικονίζουν. Παράλληλα, η βύθιση του Bismarck και η διάσωση περιορισμένου αριθμού επιζώντων πραγματοποιήθηκαν υπό απελπιστικές συνθήκες, διότι τα βρετανικά πλοία διατάχτηκαν να μην σταματήσουν, καθώς πιστευόταν ότι μπορεί να κινδύνευαν από γερμανικά U Boats. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για αυτό το περιστατικό στον λεπτομερή απολογισμό του Ludovic Kennedy για το ναυάγιο, υποδηλώνοντας ότι οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν αργότερα από τους ναυτικούς σχετικά με την πραγματική υπηρεσία της γάτας ήταν ανεκδοτικές.
Διευκρινήσεις
Η φωτογραφία εξώφυλλου δεν έχει σχέση με τον Αβύθιστο Σαμ. Η δεύτερη εικόνα που κυκλοφορεί εδω και χρόνια με τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει τον Σαμ, στη πραγματικότητα αφορά τον Simon του HMS Amethyst που παρασημοφορήθηκε επειδή τραυματίστηκε σε περιστατικό ανταλλαγής πυρών μεταξύ του βρετανικού πλοίου και Κινέζων στρατιωτών στο ποταμό Γιανγκτσε το 1949. Η τρίτη εικόνα παρουσιάστηκε ως η η μοναδική πραγματική φωτογραφία του Σαμ, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα πως και πάλι δεν αφορά τον Simon.
Πρώτη δημοσίευση 8/9/2018
Διαβάστε επίσης

Το Βρετανικό Ναυτικό τιμά την Ημέρα της Γάτας!

Most Popular