Στις 14 Μαΐου 2005 βυθίστηκε σε άσκηση το αμερικανικό supercarrier USS America (CV-66). Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα που οποιοδήποτε αεροπλανοφόρο της κατηγορίας βυθίστηκε, αφού διατέθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί (αναλωθεί) ως στόχος.
Η συγκεκριμένη άσκηση σχεδιάστηκε προσεκτικά για μεγάλο διάστημα προκειμένου να αποκομιστούν τα μέγιστα δυνατά δεδομένα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την σχεδίαση και ναυπήγηση μελλοντικών κλάσεων αεροπλανοφόρων όσον αφορά την απορρόφηση πληγμάτων αλλά και την διαχείριση αυτών από τα πληρώματα.
Είχαν υπάρξει τότε μεγάλες αντιδράσεις λόγω του ονόματος του αεροπλανοφόρου. Πολλοί και κυρίως βετεράνοι ναυτικοί που είχαν υπηρετήσει σ’ αυτό το αεροπλανοφόρο θεωρούσαν απαράδεκτη την σκέψη σε συμβολικό επίπεδο να βυθιστεί ένα πλοίο με το όνομα America.
Για την περίσταση πάντως δεν υπήρχε άλλο supercarrier διαθέσιμο. Η συνήθης μοίρα τους ήταν η πώληση για μέταλλο (σκραπ) ή η μετατροπή τους σε πλωτά μουσεία αν και λόγω κόστους κανένας δεν έχει τολμήσει να μετατρέψει κάποιο supercarrier σε μουσείο μέχρι σήμερα.
Έτσι η απόφαση να διατεθεί ως στόχος το USS America παρά τις αντιδράσεις δεν ακυρώθηκε. Ως ένα είδος «αποζημίωσης» για την απώλεια αυτή, το όνομα δεσμεύθηκε για το USS America (LHA-6), που ήταν το πρώτο αεροπλανοφόρο μίας νέας κλάσης αμφίβιων σκαφών ειδικά σχεδιασμένων για να επιχειρούν με το νέο μαχητικό αεροσκάφος F-35B.
Η άσκηση τελικά πραγματοποιήθηκε, διήρκησε σχεδόν ένα μήνα κατά την διάρκεια του οποίου το πλοίο δέχθηκε σημαντικά πλήγματα από κάθε είδους όπλο, από τορπίλες μέχρι αντιπλοϊκούς πύραυλους αλλά και επιθέσεις με πλοιάρια φορτωμένα εκρηκτικά – ασύμμετρη απειλή ως σύγχρονα «πυρπολικά» που όμως ακόμα και σήμερα δεν είναι απίθανο σενάριο.
Στο τέλος, η κατασκευή του USS America αποδείχθηκε «πολύ σκληρή για να πεθάνει» με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί εκρηκτικός μηχανισμός προκειμένου να βυθιστεί, σε ένα σημείο με βάθος 17.000 πόδια, ενδεικτικό της μυστικότητας της συγκεκριμένης άσκησης και της βούλησης να μην μείνουν αποδεικτικά στοιχεία για αδιάκριτα μάτια που θα ήθελαν να εξετάσουν τα αποτελέσματα των χτυπημάτων.
Σημείωση: Ως supercarrier αναφέρονται οι κλάσεις αμερικανικών αεροπλανοφόρων μεγάλου εκτοπίσματος που ναυπηγήθηκαν μετά τον Β’ ΠΠ, πυρηνοκίνητων και μη. Το USS America άνηκε στην κλάση Kitty Hawk κι είχε εκτόπισμα σχεδόν 85.000 τόνους.
Μία σπάνια φωτογραφία τεσσάρων διαφορετικών αμερικανικών supercarrier, λίγο μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991, όπου είχαν συγκεντρωθεί συνολικά 6 αεροπλανοφόρα και αρκετά αμφίβια ελικοπτεροφόρα, μόνο από αμερικανικής πλευράς. Κάτω δεξιά το USS America (CV-66) κλάσης Kitty Hawk, άνω αριστερά το «μικρό» USS Midway (CV-41) της ομώνυμης κλάσης, άνω δεξιά το πυρηνοκίνητο USS Theodore Roosevelt (CVN-71) κλάσης Nimitz και τέλος κάτω αριστερά το USS Ranger (CV-64) κλάσης Forrestal.
Φωτογραφία βυθιζόμενου USS America μέσω TheDrive.
Πρώτη δημοσίευση 20/4/2019