Βρέθηκε το βυθισμένο USS Nevada, το θωρηκτό που επιβίωσε από δυο πυρηνικές επιθέσεις…

Εξερευνητικές ομάδες έχουν ανακαλύψει το ναυάγιο ενός από τα πιο θρυλικά πλοία του αμερικανικού Ναυτικού. Δύο εταιρείες, η Search Inc. και η Ocean Infinity, ανακάλυψαν το θωρηκτό USS Nevada στον χώρο όπου βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης.

Το πλοίο υπηρέτησε σε δύο παγκόσμιους πολέμους, επιβίωσε κι επισκευάστηκε μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, και ήταν παρόν στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών στον Ειρηνικό Ωκερανό για όχι μόνο μία αλλά δύο δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Το θωρηκτό, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, βρίσκεται 65 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Χονολουλού της Χαβάης. Σύμφωνα δε με το Military.com το πλοίο βρίσκεται σε βάθος περίπου τρία μίλια. Μια κοντινή έρευνα στο ναυάγιο αποκάλυψε πλάνα από ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο όπλο καθώς και τα πλευρικά του και επιγραφές στην υπερκατασκευή του πλοίου που είναι ακόμη ορατές.
Το USS Nevada μπήκε σε υπηρεσία το 1916, λίγο πριν από την είσοδο της Αμερικής στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πλοίο υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου και ήταν παρόν στο Περλ Χάρμπορ κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής ιαπωνικής επίθεσης.
Το Nevada χτυπήθηκε από εναέρια τορπίλη στα πρώτα στάδια της επίθεσης, αλλά κατάφερε να ελέγξει τις ζημιές του πλέοντας τελικά προς τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περλ με ιδιίες δυνάμεις.

Επισκευάστηκε, εκσυγχρονίστηκε, υπηρέτησε τόσο στον Ειρηνικό όσο και στον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ παρείχε πυρά υποστήριξης ακόμα και στην απόβαση της Νορμανδίας. Το 1945 και με τον πόλεμο να έχει κριθεί στην Ευρώπη, έπλευσε ξανά στον Ειρηνικό όπου συνέβαλε στις αποβατικές ενέργειες στα ιαπωνικά νησιά με την παροχή πυρών υποστήριξης, ενώ ήταν παρόν και στις επιχειρήσεις κατάληψης της Ίβο Τζίμα.
Τελικά, βυθίστηκε το 1948 ως στόχος εξάσκησης κατά την διάρκεια βολών, που όμως και για αυτόν τον σκοπό χρειάστηκε αρκετές απευθείας βολές από άλλα αμερικανικά θωρηκτά.

Most Popular