Αποζημίωση ζητά το πλήρωμα του USS Pueblo από το καθεστώς της Β. Κορέας


Σε συνέχεια της πρόσφατης δημοσίευσής μας ΕΔΩ
Πενήντα χρόνια μετά την επίθεση και κατάληψη του αμερικανικού πλοίου συλλογής πληροφοριών USS Pueblo του αμερικανικού Ναυτικού από βορειοκορεατικές δυνάμεις, μέλη του πληρώματος και συγγενείς ζητούν με αγωγή που υπέβαλαν κατά του καθεστώτος της Πιόνγκγιάνγκ αποζημίωση ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προβλέπει αποζημίωση περίπου 5,7 εκατ. δολαρίων για κάθε έναν από τους 104 ενάγοντες.
Το USS Pueblo (AGER-2), το μοναδικό «ενεργό πλοίο» του αμερικανικού Ναυτικού που βρίσκεται αιχμάλωτο ξένης κυβέρνησης, παραμένει από τον Ιανουάριο του 1968 στην Πιόνγκγιάνγκ για να θυμίζει την μεγαλύτερη νίκη της Βορείου Κορέας κατά των «Αμερικανών ιμπεριαλιστών» –και μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετώπισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Για τα μέλη του πληρώματος του Pueblo και τους συγγενείς εκείνων που απεβίωσαν, η αγωγή κατέστη εφικτή στο πλαίσιο σχετικού νόμου (Foreign Sovereign Immunities Act) που δίνει το δικαίωμα σε θύματα να κινηθούν νομικά εναντίον κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία για εγκλήματα όπως βασανιστήρια, ομηρία, σωματικές βλάβες ή και θάνατο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αιχμαλωσία τους, οι Αμερικανοί ναυτικοί υπέστησαν επί 11 μήνες βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς, υποσιτισμό και ψυχολογική βία (εικονική εκτέλεση) μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωσή τους. Γιατί όμως υπεβλήθη τώρα η αγωγή;
Σύμφωνα με τους New York Times, το 2008 η Βόρεια Κορέα βγήκε από την λίστα του Στέητ Ντηπάρτμεντ με τα κράτη που υποθάλπουν την τρομοκρατία κατόπιν πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Μπους, η οποία ήλπιζε να διατηρήσει ζωντανές τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που θα περιόριζε το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγκγιάνγκ. Μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ συμπεριέλαβε εκ νέου την Β. Κορέα στην λίστα. Ούτως ή άλλως, η ηγεσία της χώρας έδειξε πως δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει τα φιλόδοξα πυρηνικά σχέδιά της.
Οι δικηγόροι των εναγόντων επισημαίνουν ότι οι εντολείς τους θέλουν να καταστεί η κυβέρνηση της Πιόνγκγιάνγκ υπόλογη για τις «ακατονόμαστες πράξεις» εις βάρος του πληρώματος του USS Pueblo και τον αντίκτυπο που είχαν σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Η αγωγή κατετέθη, όμως πόσο πιθανό είναι να πληρώσει η Β. Κορέα; Μάλλον απίθανο, είναι η εκτίμηση.

Ωστόσο οι ενάγοντες θα μπορούσαν να πάρουν χρήματα από το ειδικό ταμείο αρωγής της αμερικανικής κυβέρνησης για τα θύματα τρομοκρατίας. Το 2008 πάντως, τρία μέλη του πληρώματος του αμερικανικού κατασκοπευτικού πλοίου που είχαν κινηθεί νομικά εναντίον της Β. Κορέας, κέρδισαν πάνω από 16 εκατ. δολάρια έκαστος για τα βασανιστήρια που υπέστησαν το διάστημα που ήταν κρατούμενοι καθώς και για τις «σωματικές και ψυχολογικές βλάβες από τις οποίες πιθανώς θα συνεχίσουν να υποφέρουν για το υπόλοιπο του βίου τους».
Αγκυροβολημένο μόνιμα στον ποταμό Potong, κοντά στο Μουσείο του Απελευθερωτικού Πολέμου της Νικηφόρου Πατρίδας, στο κέντρο της Πιόνγκγιάνγκ, το USS Pueblo λειτουργεί σήμερα ως πλοίο-μουσείο αφηγούμενο την βορειοκορεατική εκδοχή της Κρίσης του Pueblo. Μιας κρίσης που αν εισακούοντο από τον πρόεδρο Λύντον Τζόνσον οι σχετικές εισηγήσεις για δυναμική απάντηση, ακόμη και με πυρηνικά, θα μπορούσε να είχε πάρει πολύ πιο άσχημη τροπή.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Most Popular