Μία ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα: Το USS Slater, πρώην Α/Τ Αετός ύψωσε ξανά την γαλανόλευκη!

Το πλήρωμα στο αντιτορπιλικό USS Slater, πλοίο-μουσείο στις ΗΠΑ σήμερα πλέον, το οποίο έχει υπηρετήσει και στο Πολεμικό ως Α/Τ Αετός προχώρησε σε μία ιδιαίτερα τιμητική συμβολική κίνηση.
Όπως αναφέρει η σχετική ανάρτηση της επίσημης σελίδας του μουσείου στο Facebook, «Σήμερα, την ημέρα του ΌΧΙ, αποδίδουμε φόρο τιμής στα σαράντα χρόνια που το USS SLATER υπηρέτησε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ως A/T ΑΕΤΟΣ. Υψώνουμε την ελληνική σημαία. Η ημέρα του ΟΧΙ γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο στις 28 Οκτωβρίου κάθε έτους. Την ημέρα αυτή τιμάται η απόρριψη από τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά του τελεσίγραφου του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι στις 28 Οκτωβρίου 1940 για την κατάληψη της Ελλάδας. Η ελληνική σημαία θα υψωθεί πάλι πάνω από το A/T ΑΕΤΟΣ.»
Το USS Slater (DE-766) ήταν ένα αντιτορπιλικό συνοδείας κλάσης Cannon. Καθελκύστηκε το 1943, πολέμησε κατά τον Β’ ΠΠ κι αποσύρθηκε το 1947. Παραδόθηκε στο τότε Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό το 1951 και υπηρέτησε για 40 συνεχή χρόνια, μέχρι το 1991.
Στην συνέχεια αντί να διαλυθεί για σκραπ, όπως τα περισσότερα πλοία της γενιάς του, επιστράφηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα μεταφέρθηκε στο Αλμπάνι της Νέας Υόρκης, όπου μετατράπηκε σε πλοίο μουσείο και διατηρείται μέχρι σήμερα.
 

Most Popular