Μία μαύρη επέτειος: Εισβολή της ΕΣΣΔ στην Πολωνία εναρμονισμένα με τη ναζιστική Γερμανία

Σαν σήμερα στις 17 Σεπτεμβρίου 1939 η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε την εισβολή στα ανατολικά σύνορα της Πολωνία, η οποία ήδη είχε υποστεί εισβολή στα δυτικά της σύνορα από τη ναζιστική Γερμανία.

Γελοιογραφία της εποχής που απεικονίζει τον Χίτλερ και τον Στάλιν να ανταλλάσσουν χαιρετισμούς και φιλοφρονήσεις πάνω από το πτώμα της Πολωνίας. -«Το απόβρασμα της γης πιστεύω;» -«Ο αιματοβαμμένος φονιάς τον εργατών υποθέτω;»

Η δικαιολογία που επικαλέστηκε η ΕΣΣΔ για την εισβολή αυτή ήταν ότι «η πολωνική κυβέρνηση δεν υπήρχε πλέον». Φυσικά επρόκειτο απλώς για μία πρόφαση. Η ΕΣΣΔ σε συνεννοήση με τη Γερμανία είχαν συμφωνήσει αυτήν την εναρμονισμένη εισβολή πολύ πιο πριν, καθώς και για το μοίρασμα της Πολωνίας σε σφαίρες επιρροής μεταξύ τους.
Η εισβολή στην Πολωνία ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι. Οι υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις επιθυμούσαν να αποφύγουν μία ευθεία σύγκρουση με τον Χίτλερ και μέχρι τότε ανέχονταν την βίαιη επεκτατική δράση της Γερμανίας σε άλλες γειτονικές της χώρες.

Αυτή η ενέργεια όμως δεν μπορούσε να αγνοηθεί και εξώθησε τελικά την Ευρώπη στον πιο αιματηρό πόλεμο της ιστορίας της, στην οποία και έμεινε ως μία από τις μελανότερες σελίδες της.

Most Popular