Η αρχή της εποχής των βαλλιστικών πυραύλων: Η πρώτη επίθεση με V-2

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο V-2 από τη ναζιστική Γερμανία με στόχο το Λονδίνο. Ο πύραυλος έπεσε στην οδό Στέβελι περίπου στις 18:40 , σκοτώνοντας 3 άτομα και τραυματίζοντας 17 ακόμα. Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά και εκτεταμένες ζημιές στην κατοικημένη περιοχή ενώ δημιουργήθηκε κι ένας κρατήρας με 6 μέτρα βάθος στο κέντρο του δρόμου και το δίκτυο φυσικού αερίου και νερού καταστράφηκαν.

11 σπίτια κατεδαφίστηκαν, 12 υπέστησαν σοβαρές βλάβες και καταστράφηκαν ενώ 556 ακόμα σε κοντινές αποστάσεις υπέστησαν ελαφρές ή ήσσονος σημασίας ζημίες, κυρίως σπασμένα τζάμια.
Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση με πύραυλο του τύπου αυτού, που εκτοξεύτηκε από την τοποθεσία έξω από την Χάγη της Ολλανδίας.
Ο V2 ή το Vergeltungswaffen 2 (όπλο εκδίκησης υπ’ αρ. 2) ήταν ένας βαλλιστικός πύραυλος με μέγιστο βάρος εκτόξευσης 28.000 κιλά, με τα καύσιμα και την πολεμική του κεφαλή, πού ήταν συμβατική υψηλής εκρηκτικότητας 738 κιλών.

Μετά την εκτόξευση, ο πυραυλοκινητήρας λειτουργούσε για 65 δευτερόλεπτα, επιταχύνοντας τον πύραυλο στα 5.760 χιλιόμετρα την ώρα σε μια βαλλιστική τροχιά. Η μέγιστη εμβέλεια του πυραύλου ήταν 200 μίλια (320 χιλιόμετρα) με μέγιστο ύψος μεταξύ 88 και 128 μιλίων, ανάλογα με την επιθυμητή περιοχή. Κατά την πρόσκρουση, ο πύραυλος έπεφτε με ταχύτητα 2.880 χιλιόμετρα την ώρα ή περίπου 2,35 Mach, συνεπώς δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση στην περιοχή όπου θα έπεφτε.
Ο V-2 δεν είχε ακρίβεια και μπορούσε να πλήξει μόνο μια γενική περιοχή και δεν είχε επιχειρησιακό αντίκτυπο από στρατιωτική άποψη. Η Γερμανία το χρησιμοποίησε εναντίον στόχων στην Αγγλία κυρίως αλλά και στην Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο ως όπλο τρομοκράτησης του τοπικού πληθυσμού. Σε αυτές τις χώρες έπεσαν πάνω από 3.200 V-2.
Μετά τον πόλεμο, οι Γερμανοί επιστήμονες που εργάζονταν πάνω στο πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής των V-2 έγιναν στόχοι υψηλής αξίας για στρατολόγηση και αναζητούνταν δια καώς τόσο από τους Σοβιετικούς όσο και από τους Συμμάχους.

Η ατομική βόμβα του Γ’ Ράιχ (Ιστορικό Αρχείο)


Πάνω στην τεχνογνωσία τους βασίστηκαν σε σημαντικό βαθμό τα προγράμματα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων της μετά τον Β’ ΠΠ εποχής. Στις ΗΠΑ μάλιστα, ο Βέρνερ φον Μπράουν έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα.

Most Popular