Μπορούν δώδεκα μικρά χαρτάκια να χωρέσουν την έκρηξη χαράς και ανακούφισης που πλημμύρισε τους ελεύθερους ανθρώπους στο άκουσμα της συνθηκολόγησης των Ναζί; Στις 8 Μαΐου 1945 ο κόσμος στις απελευθερωμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χόρευε, αγκαλιαζόταν και φιλιόταν με αγνώστους στους δρόμους. Ακόμη και στα παιδιά επετράπη να πιούν λιγάκι αλκοόλ. Ο πόλεμος τελείωσε! «Καιρός να ζήσουμε» όπως το έθεσε απλά ένας Ρώσος Λοχαγός.
Εβδομήντα πέντε χρόνια από την λυτρωτική εκείνη ημέρα, τα Βρετανικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν μια ειδική αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με χαρακτηριστικές σκηνές από την λήξη του Β΄ΠΠ στην Ευρώπη με την νίκη των Συμμάχων. Τα γραμματόσημα, τα οποία θα κυκλοφορούν από σήμερα, απεικονίζουν (επιχρωματισμένες) φωτογραφίες εποχής με τους ξέφρενους εορτασμούς ενστόλων και πολιτών στα νέα της ήττας της Γερμανίας, στρατιώτες που απολύονται και γυρίζουν στους αγαπημένους τους, αιχμαλώτους που πανηγυρίζουν για την απελευθέρωσή τους και παιδιά-πρόσφυγες που επιστρέφουν μετά από χρόνια στα σπίτια τους.
Υπάρχει όμως και μια σειρά τεσσάρων γραμματοσήμων σε διαφορετικό ύφος. Τρία απεικονίζουν μνημεία πεσόντων στην Βρετανία και στην Ασία, θυμίζοντας πως δεν επέστρεψαν όλοι… Στρατιώτες, ναύτες και αεροπόροι που ξέμειναν από τύχη, όχι από ανδρεία. Και ένα ξεχωριστό γραμματόσημο, αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος, θυμίζει ότι 75 χρόνια μετά είναι αρκετά για να παρασυρθεί κανείς και να ξεχάσει.
Η σύρραξη στην Ευρώπη τελείωσε τον Μάιο του ’45 αλλά στην Άπω Ανατολή θα κρατούσε τρείς ακόμα μήνες, διεκδικώντας με αδηφάγο μανία επιπλέον ανθρώπινες ζωές. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος θα περνούσε στην μνήμη και στους εφιάλτες των ανθρώπων τον Αύγουστο του 1945 με δύο λάμψεις τόσο εκτυφλωτικές όσο δεν είχε δει ποτέ άλλοτε ο κόσμος. Η παγκόσμια Ιστορία γυρνούσε σελίδα.
Αλέξανδρος Θεολόγου