Τι σχέση έχουν μερικά ραδιενεργά πρόβατα στην Αυστραλία,το Ισραήλ και η έκλαμψη Βέλα;

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1979, έλαβε χώρα ένα περίεργο περιστατικό στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό που καταγράφηκε από αμερικανικό δορυφόρο Vela και αφορούσε μια μυστηριώδη έκλαμψη πλησίον των νήσων του Πρίγκιπα Εδουάρδου στα ανοιχτά της Ανταρκτικής. Επρόκειτο για την έκρηξη στην ατμόσφαιρα ενός μετεωρίτη, ή για τη δοκιμή ενός θερμοπυρηνικού όπλου που σχεδίασαν και κατασκεύασαν από κοινού το Ισραήλ και η Νότια Αφρική; Η ανακάλυψη μερικών ραδιενεργών προβάτων στην Αυστραλία -σύμφωνα με 2 ειδικούς- ίσως να είναι το κλειδί της απάντησης.

Στα τέλη της δεκαετίες του ’70, άρχισε να γίνεται γνωστό πως το Ισραήλ πιθανότατα κατέχει πυρηνικά όπλα. Την ίδια εποχή, η Νότια Αφρική είχε ξεκινήσει το δικό της πρόγραμμα κατασκευής ατομικών βομβών με πολλούς να ισχυρίζονται πως βρισκόταν σε συνεργασία με το Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό μετά τη πτώση του απαρτχάιντ, η Νότια Αφρική είχε συναρμολογήσει έξι τέτοια όπλα, τα οποία ωστόσο αποφάσισε να καταστρέψει το 1989, όντας η μοναδική χώρα στο πλανήτη που αποπυρηνικοποιήθηκε εθελοντικά.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 1979, ένας δορυφόρος Vela των ΗΠΑ, κατέγραψε μια διπλή έκλαμψη στον Νότιο Ατλαντικό. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Πεντάγωνο και αποφασίστηκε η αποστολή ενός WC-135 στη περιοχή, για τον εντοπισμό ραδιενεργών σωματιδίων, που θα επιβεβαίωναν αυτό που όλοι φοβούνταν, δηλαδή μια απροειδοποίητη δοκιμή θερμοπυρηνικού όπλου. Το αεροσκάφος εκτέλεσε δεκάδες διελεύσεις, δίχως να εντοπίσει τίποτα ύποπτο, ενώ ανιχνευτές που είναι διασκορπισμένοι σε όλο το πλανήτη, δεν εντόπισαν καμία αύξηση ραδιενέργειας. Το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο εντόπισε ωστόσο ένα ατμοσφαιρικό κύμα την ίδια ημέρα με το περιστατικό, γεγονός που υποδηλώνει πως όντως κάτι συνέβη και δεν επρόκειτο για δυσλειτουργία των οργάνων του Vela που προτάθηκε ως πιθανό σενάριο.

Το πρόβλημα ωστόσο ήταν πως οι δορυφόροι Vela που είχαν τεθεί σε τροχιά για να ελέγχουν τυχόν πυρηνικές εκρήξεις, είχαν στο παρελθόν καταγράψει 41 ανάλογες διπλές εκλάμψεις, που όλες είχαν επιβεβαιωθεί ως πυρηνικές δοκιμές.
Τα ραδιενεργά πρόβατα
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των Lars-Erik De Geer και Christopher M. Wright στο Science & Global Security, νέες αναλύσεις υποστηρίζουν πως το 1979, έλαβε χώρα μια έκρηξη πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Η θεωρία τους στηρίζεται σε πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και επιστολές και συμπεραίνει πως ο εντοπισμός ιωδίου 131 στους θυρεοειδείς αδένες προβάτων στην Αυστραλία μέσω δειγμάτων που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ το 1979, σημαίνει πως βόσκησαν σε σημεία όπου είχαν καταπέσει ραδιενεργά κατάλοιπα από την υποτιθέμενη δοκιμή. Επισημαίνουν επίσης ότι η θεωρία τους ενισχύεται από υδροακουστικές αναλύσεις προερχόμενες από αμερικανικές συσκευές που εκείνη την εποχή “άκουγαν” τον ωκεανό.

Επισήμως ουδείς από τους εμπλεκόμενους παραδέχεται πως η έκλαμψη Βέλα ήταν πυρηνική δοκιμή, ενώ τα σχετικά στοιχεία είναι πολλές φορές αντικρουόμενα. Εάν όντως μια πυρηνική έκρηξη έλαβε χώρα στο Νότιο Ατλαντικό -κάτι που προφανώς ενισχύεται, αλλά δεν επιβεβαιώνεται απόλυτα από τα νέα δεδομένα- πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ, δεδομένου πως πολλά ντοκουμέντα της εποχής παραμένουν απόρρητα.

Most Popular