Πέθανε ο Viktor Tolmachev, η ψυχή της Antonov και αρχισχεδιαστής των An-124, An-225 κ.ά.

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 84 ετών πλήρης ημερών ο Viktor Tolmachev, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της σοβιετικής και πλέον ρωσικής αεροναυπηγικής ιστορίας.
Σύμφωνα με την βιογραφία του στην κρατική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ria.ru, ο Tolmachev γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1934 στο Κουρσκ. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Αεροπορίας του Χάρκοβου με  πτυχίο στις τεχνικές επιστήμες.

Αμέσως μετά προσελήφθη στο σχεδιαστικό γραφείο Antonov ως σχεδιαστής. Από αυτήν την θέση συμμετείχε στην σχεδίαση σχεδόν όλων των μεταφορικών αεροσκαφών του γραφείου, συμπεριλαμβανομένων των An-2, An-14, An-8, An-10, An-12, An-24, An-22, An-26, An- 32 και An-28.
Από το 1971 ηγήθηκε της σχεδιαστικής προσπάθειας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του υπερβαρέως μεταφορικού αεροσκάφους An-124, που έμελλε να γίνει η καρδιά των στρατηγικών μεταφορών της ΕΣΣΔ.
Μία δεκαετία μετά τοποθετήθηκε επικεφαλής του προγράμματος, αλλά και του παράγωγου του An-124, του γιγαντιαίου εξακινητήριου An-225 Mriya, του μεγαλύτερου μεταφορικού αεροσκάφους μέχρι σήμερα.

Με τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου στην μετά ΕΣΣΔ εποχή μετακόμισε στο Ουλιάνοφσκ και κατέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή στην Volga-Dnepr Airlines, ενώ παράλληλα δίδασκε στο πολυτεχνείο της ίδιας πόλης.
Το 1997 εκλέχθηκε μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών. Το 1998 εκλέχθηκε μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Εφευρετών.
Είχε γράψει πάνω από εκατό επιστημονικά και τεχνικά συγγράμματα.

Most Popular