80 χρόνια από τον “Πόλεμο των Κόσμων”

Στις 30 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ανακοίνωση του Όρσον Γουέλς μέσω ραδιοφώνου, πως η Γη και συγκεκριμένα το Νιού Τζέρσεϊ, δέχεται εισβολή από Αρειανούς, με αποτέλεσμα χιλιάδες ακροατές να πιστέψουν πως δεχόμασταν επίθεση από εξωγήινους.
Η είδηση ήταν σαφώς ψεύτικη και δεν επρόκειτο για τίποτα περισσότερο από μια δραματοποιημένη αφήγηση του κλασικού έργου επιστημονικής φαντασίας του Χέρμπερτ Τζόρτζ Γουέλς, “Ο Πόλεμος των Κόσμων”. Η εκπομπή μέρος μιας εβδομαδιαίας σειράς αφηγήσεων που δημιουργήθηκαν από το CBS σε συνεργασία με το Θέατρο Mercury on the Air.
Στο βίντεο που ακολουθεί, ολόκληρη η εκπομπή του Ουέλς.

Μετά από δεκαετίες επιστημονικής έρευνας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως ο Άρης δεν κατοικείται από μικρά πράσινα ανθρωπάκια που κατέχουν όπλα που εκτοξεύουν θανατηφόρες ακτίνες φωτός.
Στις 30 Οκτωβρίου 1938 όμως, ο Όρσον Ουέλς θα παρουσιαστεί ως εκφωνητής ειδήσεων που διακόπτει εκτάκτως μια προγραμματισμένη μουσική παράσταση. Με αυξανόμενο σε ένταση τόνο φωνής, θα αναγγείλει μια εισβολή εξωγήινων, ενώ θα φτάσει στο σημείο να παρουσιάσει ακόμη και αυτόπτες μάρτυρες που περιέγραφαν αγνώστου τύπου ιπτάμενα αντικείμενα (UFOs) και “παράξενα πλάσματα” που με μια θανατηφόρα ακτίνα φωτός, ή με τη χρήση δηλητηριωδών αερίων, σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους.
Αν και το πρόγραμμα ήταν γεμάτο με υπενθυμίσεις ότι ήταν θεατρικό, πολλοί άνθρωποι πίστεψαν ότι η εξωγήινη εισβολή ήταν πραγματική και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της επόμενης ημέρας, έκαναν λόγο για έναν άνευ προηγουμένου πανικό.
“Χιλιάδες ακροατές βγήκαν από τα σπίτια τους στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϋ, πολλοί με πετσέτες στα πρόσωπά τους για να προστατευθούν από τα δηλητηριώδη αέρια των εξωγήινων, ανέφερε η Daily News την επόμενη μέρα. Κάποιες πρώιμες αναφορές έκαναν λόγο για 1,7 εκατομμύρια ακροατές, εκ των οποίων, τα 1,2 εκατομμύρια πίστεψαν τα λόγια του Ουέλς.

Εκ των υστέρων βέβαια, έγινε γνωστό πως ο “πανικός” που περιέγραψαν οι εφημερίδες των επόμενων ημερών, ήταν υπερβολικός. Αν και το πρόγραμμα είχε μεγάλη ακροαματικότητα, ελάχιστοι ήταν αυτοί που το πίστεψαν και βγήκαν από τα σπίτια τους για να δουν τι πραγματικά συμβαίνει.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η ιστορία που εκφώνησε ο Ουέλς και ότι επακολούθησε, αποτελούν σοβαρό παράδειγμα της δύναμης των ΜΜΕ στον επηρεασμό της κοινής γνώμης.

Most Popular