Όταν η PEPSI είχε στην κατοχή της το 6ο “ισχυρότερο” ναυτικό του πλανήτη! (βίντεο)

Ο δαιμόνιος Ντόναλντ Κένταλ, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς εμπορίου της Pepsi Cola, πέτυχε να πείσει τον τότε Αντιπρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, όχι μόνο να συμπεριλάβει το προϊόν της εταιρίας του στην Αμερικανική Έκθεση της Μόσχας που έλαβε χώρα το 1959, αλλά και να φωτογραφηθεί με τον ηγέτη της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουστσόφ να απολαμβάνουν μαζί το δημοφιλές αναψυκτικό.
Μπορεί να μεσολάβησε κάτι περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά ο Κένταλ πέτυχε να εξάγει την Pepsi στην Σοβιετική Ένωση, με αντάλλαγμα την ίδια ποσότητα σε βότκα, μιας και η αξία του ρουβλιού εκτός ΕΣΣΔ, ήταν πρακτικά μηδαμινή. Λίγα χρόνια αργότερα, η δημοφιλία της Pepsi στην ΕΣΣΔ, εκτινάσσεται στα ύψη.

Επειδή όμως η πώληση βότκας στις ΗΠΑ δεν επαρκούσε, και με την ΕΣΣΔ κοντά στην κατάρρευση, ο Κένταλ σκέφτηκε το 1989, να δεχτεί ως πληρωμή 17 ντιζελοκίνητα σοβιετικά υποβρύχια, ένα καταδρομικό, μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό (!), για αναψυκτικά συνολικής αξίας $3 δισεκατομμυρίων. Σε απόλυτους αριθμούς, το “Pepsi Navy” ήταν πανίσχυρο. Βέβαια τα σκάφη που απέκτησε ήταν ξεπερασμένα και προφανώς δεν έφεραν οπλισμό.

Οι ΗΠΑ δυσανασχέτησαν από το γεγονός πως η Pepsi κατείχε μια ναυτική δύναμη που θα μπορούσε θεωρητικά να αντιπαλέψει ολόκληρα έθνη. Ο δαιμόνιος Κένταλ όμως είχε έτοιμη την απάντηση, υποστηρίζοντας πως η εταιρία του πέτυχε από μόνη της να μειώσει σημαντικά την ισχύ του Σοβιετικού Ναυτικού.

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η Pepsi έγινε η 6η “ισχυρότερη” ναυτική δύναμη του πλανήτη (κατ’ άλλους 7η), μέχρι που τελικά πούλησε τα πρώην σοβιετικά σκάφη για σκραπ σε μια σουηδική εταιρία.

Πρώτη δημοσίευση 8/1/2019

Most Popular