Η σειρά “Ο Άνθρωπος στο Ψηλό Κάστρο” βασίζεται σε ένα απ’ τα πλέον κλασικά βιβλία του μαιτρ της επιστημονικής φαντασίας, Philip K Dick. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στις πρώην Η.Π.Α., το 1962, 15 χρόνια μετά τη νίκη των δυνάμεων του Άξονα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ηττημένες Η.Π.Α. έχουν παραδοθεί στη ναζιστική Γερμανία και στην Ιαπωνική Αυτοκρατορία. Πριν λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε από την Amazon η τρίτη σαιζόν της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς.
Στο βιβλίο, λοιπόν, τίθεται το εξής ανατριχιαστικό ερώτημα: Πώς θα ήταν ο κόσμος, αν οι Ναζί είχαν κερδίσει τον πόλεμο; Και αφού τελειώνει γρήγορα γρήγορα με το ερώτημα, ο κύριος Dick προχωράει στην απάντηση, στήνοντας ένα αριστοτεχνικά μεταπολεμικό κόσμο, πολύ διαφορετικό από ό, τι τον ξέραμε μέχρι σήμερα.
Το βιβλίο ξεκινά με ένα πολύ ενδιαφέρον twist, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κερδίσει η Γερμανία και η Ιαπωνία, η Αμερική είναι κάπως σαν επαρχία της Ιαπωνίας, ο υπόλοιπος κόσμος της Γερμανίας, αν εξαιρέσεις την Αφρική όπου έχει «συμβεί» ολικό ολοκαύτωμα και δεν έχει σχεδόν απομείνει «νεγροειδής» πληθυσμός εκεί. Α, και τη Μεσόγειο που έχει αποξηρανθεί για να καλλιεργηθεί.
Το σημείο στο οποίο ο κόσμος του μυθιστορήματος αποκλίνει από τον δικό μας είναι όταν ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ντ. Ρούσβελτ δολοφονείται το 1933. Τον διαδέχεται ο αντιπρόεδρος Τζον Νανς Γκάρνερ, τον οποίο στη συνέχεια διαδέχεται ο Τζον Μπρίκερ. Κανείς από τους δύο δεν καταφέρνει να βοηθήσει τη χώρα να επανέλθει μετά το Μεγάλο Κραχ, και προσηλώνονται σε μια πολιτική απομόνωσης απέναντι στον επερχόμενο πόλεμο.
Εξαιτίας της κακής οικονομίας και της απομόνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, η Βρετανία και η υπόλοιπη Ευρώπη έχουν νικηθεί από τις δυνάμεις του Άξονα. Η Ρωσία κατέρρευσε το 1941 και καταλήφθηκε από τους Ναζί, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του σλαβικού πληθυσμού εξολοθρεύτηκε. Οι Σλάβοι επιζήσαντες του πολέμου έχουν περιοριστεί σε κλειστές περιοχές σαν μεγάλα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Η Ιαπωνία έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά τον αμερικανικό στόλο στον Ειρηνικό σε μια πολύ μεγαλύτερη σε εύρος επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Εξαιτίας των ανεπτυγμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ιαπωνίας, οι Ιάπωνες έχουν καταφέρει να καταλάβουν τη Χαβάη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Ν.Δ. Ειρηνικό στις αρχές του 1940.
Μετά από αυτό οι Η.Π.Α. νικήθηκαν από τις δυνάμεις του Άξονα, με πολλές σημαντικές πόλεις να γνωρίζουν τεράστιες καταστροφές. Όταν τελειώνει ο πόλεμος, το 1947, οι Συμμαχικές δυνάμεις έχουν παραδοθεί στον Άξονα. Η ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της Γερμανίας, ενώ η Καλιφόρνια και άλλες δυτικές πολιτείες έχουν παραχωρηθεί στην Ιαπωνία. Οι νότιες Η.Π.Α. έχουν μετατραπεί σε ανεξάρτητη πολιτεία. Οι πολιτείες των Βραχωδών Ορέων και μεγάλο μέρος των μεσοδυτικών παραμένουν αυτόνομες, αφού θεωρούνται άνευ σημασίας από τους κατακτητές, ενώ χρησιμεύουν και σαν ουδέτερη ζώνη. Στο τέλος του πολέμου οι ηγέτες των Συμμάχων και οι στρατηγοί τους δικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου όμοια με τις δίκες της Νυρεμβέργης.
Αφότου ο Αδόλφος Χίτλερ αχρηστεύθηκε από τη σύφιλη, ο αρχηγός της καγκελαρίας του ναζιστικού κόμματος Μάρτιν Μπόρμαν, πήρε στα χέρια του την ηγεσία της Γερμανίας. Οι Ναζί δημιούργησαν μια αποικιακή αυτοκρατορία και συνέχισαν τις μαζικές δολοφονίες των λαών που θεωρούσαν κατώτερους, σκοτώνοντας Εβραίους στις αμερικανικές πολιτείες-ανδρείκελα καθώς και σε άλλες περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους, ενώ προχώρησαν σε εκκαθάριση ολόκληρου του πληθυσμού της Αφρικής. Ωστόσο, αντίθετα με τους Ναζί, οι Ιάπωνες δεν είχαν καμία πολιτική εκκαθάρισης των ανεπιθύμητων φυλών, δίνοντας βάρος στην οικονομική επικράτησή τους μέσω του εμπορίου.
Η ναζιστική Γερμανία συνέχισε τα διαστημικά προγράμματα και το 1962 είχε θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα εμπορικών πυραύλων που χρησιμοποιούνταν για διηπειρωτικά ταξίδια, ενώ προχώρησε και στην εξερεύνηση του διαστήματος, στέλνοντας πυραύλους στη Σελήνη και στον Άρη. Το μυθιστόρημα κάνει αναφορά στην τηλεόραση σαν μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην Γερμανία.
Εντωμεταξύ η Ιαπωνία προχωράει περισσότερο ειρηνικά, αλλά σε καμία περίπτωση δημοκρατικά, να εξουσιάζει μεγάλο μέρος της Ασίας και περιοχές του Ειρηνικού ωκεανού. Όπως οι Η.Π.Α. και η Σοβιετική Ένωση στον δικό μας κόσμο, οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Η ναζιστική Γερμανία και η Ιαπωνική Αυτοκρατορία έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα και κυλούν στον δικό τους Ψυχρό Πόλεμο.
Στην διάρκεια του μυθιστορήματος ο Μάρτιν Μπόρμαν πεθαίνει και άλλοι Ναζί, όπως ο Γιόζεφ Γκέμπελς και ο Ράινχαρντ Χάιντριχ αγωνίζονται να γίνουν καγκελάριοι. Οι διάφορες ομάδες του ναζιστικού κόμματος παρουσιάζονται να επιδιώκουν πόλεμο με την Ιαπωνία ή ενδιαφέρονται να αποικήσουν το ηλιακό σύστημα.
Η Ακρίδα Κείτεται Βαριά
Αρκετοί χαρακτήρες του μυθιστορήματος διαβάζουν ένα άλλο δημοφιλές μυθιστόρημα με το όνομα The Grasshopper Lies Heavy (μεταφρασμένο στα ελληνικά σαν Η Ακρίδα Κείτεται Βαριά), ένα μυθιστόρημα μέσα στο μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας, ο Χόθορν Άμπεντσεν, περιγράφει μια εναλλακτική ιστορία στην οποία οι δυνάμεις του Άξονα χάνουν τον πόλεμο. Παρότι πιο κοντά στην δική μας πραγματικότητα, το μυθιστόρημα περιγράφει ένα τρίτο σενάριο. Ενώ η δημοσίευσή του έχει απαγορευτεί σε περιοχές που βρίσκονται υπό γερμανική κατοχή, στις περιοχές που κατέχει η Ιαπωνία κυκλοφορεί ελεύθερα.
Στο μυθιστόρημα του Άμπεντσεν ο Ρούσβελτ επιβιώνει της δολοφονικής απόπειρας εναντίον του, και επιχειρεί αλλά δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί το 1940. Ο επόμενος πρόεδρος, ο Ρέξφορντ Τάγκγουελ (ο οποίος στον δικό μας κόσμο ποτέ δεν έβαλε υποψηφιότητα), μετριάζει τις επιπτώσεις του βομβαρδισμού του Περλ Χάρμπορ σώζοντας τον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού και έτσι οι Η.Π.Α. εμπλέκονται στον πόλεμο με μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις.
Στο μυθιστόρημα η Μεγάλη Βρετανία διασώζει μεγάλο μέρος της στρατιωτικής και βιομηχανικής της δυνάμεως και προσφέρει πολύ μεγαλύτερες υπηρεσίες στους Συμμάχους απ’ ό,τι στην πραγματικότητα. Αυτός ο εναλλακτικός Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος καθορίστηκε από διάφορα κομβικά γεγονότα. Όπως και στον κόσμο μας, ένα από αυτά είναι η νίκη των Βρετανών έναντι του Έρβιν Ρόμμελ στη Βόρεια Αφρική, αλλά στον κόσμο του Η Ακρίδα Κείτεται Βαριά οι Βρετανοί προελαύνουν από τον Καύκασο και, αφού ενώσουν τις δυνάμεις τους με επιζήσαντες του σοβιετικού στρατού κερδίζουν μαζί την μάχη στο Στάλινγκραντ. Όμοια με το ιστορικό σενάριο, η Ιταλία στρέφεται εναντίον του Άξονα. Η Βρετανία στο τέλος του πολέμου σαρώνει με τανκ το Βερολίνο, όπως περίπου έκανε ο Κόκκινος Στρατός στον δικό μας κόσμο.
Μετά τον πόλεμο ο Ουίνστον Τσώρτσιλ εξακολουθεί να κυβερνά τη Βρετανία. Λόγω της ισχυρότερης στρατιωτικής και βιομηχανικής του δυνάμεως, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χάνει την αυτοκρατορία του, ενώ οι Η.Π.Α. αναπτύσσουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, αφού ο Τσιανγκ Κάι Σεκ και οι εθνικιστικές δυνάμεις ανατρέπουν τον Μάο. Η Βρετανική Αυτοκρατορία μετατρέπεται σε ρατσιστική, ενώ οι Η.Π.Α., το 1950, δίνουν οριστική λύση στο δικό τους πρόβλημα με το ρατσισμό, κάτι που δημιουργεί ένταση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.
Τελικά, όπως και στον δικό μας Ψυχρό Πόλεμο, οι δύο υπερδυνάμεις ανταγωνίζονται για την παγκόσμια ηγεμονία, αλλά είναι και οι δύο καπιταλιστικές, φιλελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες. Ωστόσο οι Βρετανοί τελικά υποτάσσουν τις Η.Π.Α. και γίνονται η κυρίαρχη υπερδύναμη του κόσμου. Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Χόθορν Άμπεντσεν, φημολογείται ότι ζει σε ένα φυλασσόμενο φρούριο, το παρατσούκλι του είναι «Ο άνθρωπος στο Ψηλό Κάστρο», από το οποίο πήρε και το όνομά του το μυθιστόρημα.
Ο τίτλος The Grasshopper Lies Heavy προέρχεται από το βιβλίο του Εκκλησιαστή (ιβ΄ 5: ἐν ἡμέρᾳ, ᾗ … παχυνθῇ ἡ ἀκρίς).
Η πολυαναμενόμενη μεταφορά του βιβλίου στη μικρή οθόνη, έγινε απ’ την Amazon.
Πηγές:
http://diavazontas.blogspot.gr
https://el.wikipedia.org/wiki/Ο_Άνθρωπος_στο_Ψηλό_Κάστρο