Σαν σήμερα η πρώτη πτήση του “Αστρομαχητή” (YF-104A)

Το F-104 Starfighter, είναι από τα λίγα αεροσκάφη που έχουν αγαπηθεί και παράλληλα μισηθεί τόσο πολύ. Σαν σήμερα στις 17 Φεβρουαρίου 1956, το πρωτότυπο YF-104A, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση.
Επρόκειτο για ένα μαχητικό αεροσκάφος της Σειράς Century, που περιλάμβανε τα North American F-100 Super Sabre, McDonnell F-101 Voodoo, Convair F-102 Delta Dagger, Lockheed F-104 Starfighter, Republic F-105 Thunderchief και Convair F-106 Delta Dart.
Σχεδιάστηκε από τον Kelly Johnson και κατασκευάστηκε από την Lockheed και κατόπιν άδειας και από άλλες χώρες (πχ Ιταλία, Καναδάς), ενώ υπηρέτησε σε ακόμη περισσότερες. Ζητήματα με την ασφάλειά του, ειδικά στη Δυτική Γερμανία, βάρυναν με την σκιά τους ένα κατά τα άλλα ξεχωριστό, αλλά και “ιδιαίτερο” αεροσκάφος. Από εκεί προέρχονται κάποια από τα πιο γνωστά παρατσούκλια του F-104, όπως Fliegender Sarg (Ιπτάμενο Φέρετρο) και Witwenmacher (Δημιουργός Χηρών).
Η καριέρα του επισκιάστηκε από νωρίς με σκάνδαλα δωροδοκιών της Lockheed προς αξιωματούχους διαφόρων χωρών, για να εγκρίνουν την αγορά του.
Παρόλα αυτά, το F-104 σημείωσε πολλά ρεκόρ ταχύτητας και υψομέτρου, ενώ χρησιμοποιήθηκε από 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
 
Διαβάστε επίσης

Luftwaffe και F-104: Μοιραία σχέση

Τα F-104 εναντίον της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών

Νέα καριέρα για το ελληνικό F-104G Starfighter (33643)

Zoom climb! Έλληνες αεροπόροι στο κατώφλι του Διαστήματος

Most Popular