ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Μαρτίου 1794: Τα πρώτα βήματα του Αμερικανικού Ναυτικού

Με τη «Ναυτική Πράξη του 1794» η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασίζει τη συγκρότηση μόνιμης ναυτικής δύναμης και παραγγέλνει 6 φρεγάτες. Θα λάβουν τα ονόματα: United States, Constellation, Constitution, Chesapeak, Congress και President.

Θα είναι η απαρχή του Αμερικανικού Ναυτικού, που μέχρι τότε βασιζόταν σε πλοία του «Ηπειρωτικού Στόλου» της περιόδου του πολέμου της Ανεξαρτησίας. Με το τέλος του πολέμου κατά της Μεγάλης Βρετανίας, ο Ηπειρωτικός Στόλος παροπλίστηκε εν μέσω μεγάλων χρεών της νέας κυβέρνησης και το 1785 το τελευταίο του πλοίο (η φρεγάτα USS Alliance) πωλήθηκε. Τότε ξεκίνησε και η κρίση του Αλγερίου, όταν αμερικανικά εμπορικά πλοία και πολίτες έπεσαν θύματα των Αλγερίνων πειρατών της Μπαρμπαριάς.

Η αμερικανική ναυτική μοίρα ναυμαχεί με πειρατές της Τριπολίτιδος.

Με την προστασία που παρείχε το βρετανικό ναυτικό να έχει χαθεί μετά την ανεξαρτητοποίηση των ΗΠΑ, η ανάγκη ενός πολεμικού στόλου που θα προστάτευε την αμερικανική εμπορική ναυτιλία έγινε επιτακτική. Περιέργως, η πρώτη εμπλοκή του νεοϊδρυθέντος ναυτικού ήταν με τον πρότινος σύμμαχο, τη Γαλλία. Οι δύο χώρες είχαν έρθει κοντά κατά τον πόλεμο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας με κοινό εχθρό τη Μεγάλη Βρετανία.

Στα 1795, με την ειρήνευση να έχει επέλθει μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, ο πόλεμος που ξεσπούσε μεταξύ της επαναστατημένης πλέον Γαλλίας και της Βρετανίας έκανε τους Γάλλους να ζητήσουν τη συνδρομή των ΗΠΑ, αλλά οι τελευταίες αρνήθηκαν, αφού τα προβλήματα ήταν πολλά και ένας νέος πόλεμος με την υπερδύναμη της εποχής ήταν το τελευταίο που χρειάζονταν. Έτσι, αρνήθηκαν, με επιχείρημα το ότι η συμμαχία τους ήταν με τον βασιλέα Λουδοβίκο κι όχι τους επαναστάτες Γάλλους που τον ανέτρεψαν.

Οι τελευταίοι, χολωμένοι, ξεκίνησαν να επιτίθενται στα αμερικανικά εμπορικά πλοία στην περιοχή του δυτικού Ατλαντικού. Ο πόλεμος εξελίχθηκε σε μια περίοδο ανασφάλειας για τις ΗΠΑ στις περιοχές γύρω από την Καραϊβική και τις ακτές του Ατλαντικού, με τη Γαλλία να εμπλέκει ελάχιστα δικά πλοία και ενθαρρύνοντας πειρατές να αναλάβουν δράση εναντίον των αμερικανικών. Έτσι η ναυτική σύγκρουση ΗΠΑ-Γαλλίας που δεν είχε ποτέ επίσημα κηρυχθεί αποκλήθηκε “οιονεί πόλεμος” (quasi-war).

Το USS Carolina, των 74 πυροβόλων αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του αμερικανικού στόλου της Μεσογείου κατά τις επιχειρήσεις των μέσων της δεκαετίας του 1820 και θεωρείτο από πολλούς ένα από τα ισχυρότερα πλοία της κατηγορίας του στον κόσμο.

Ξαφνικά, το ναυτικό ήταν και πάλι ουσιώδες για την προστασία των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Άνταμς αφοσιώθηκε στην ταχεία ολοκλήρωση των τελευταίων φρεγατών και την επάνδρωση τους. Η προσπάθεια απέδωσε καρπούς, με τα αμερικανικά πολεμικά να υπερισχύουν στις ελάχιστες αλλά επικές αναμετρήσεις. Με τη λήξη του “οιονεί πολέμου” το 1800, το αμερικανικό ναυτικό μόλις που σώθηκε από έναν ακόμα παροπλισμό διατηρώντας 6 φρεγάτες και 7 μικρότερα πλοία.

Στα επόμενα χρόνια το μικροσκοπικό ναυτικό θα εκστρατεύσει “στις ακτές της Τρίπολης” κατά του πειρατικού κράτους της αλγερινής Μπαρμπαριάς με δυνάμεις πεζοναυτών, θα συγκρουστεί με κάποιες αρχικές επιτυχίες με το βρετανικό ναυτικό στον Αμερικανο-Βρετανικό πόλεμο του 1812 έναντι πολυαρίθμων εχθρικών δυνάμεων, θα συμμετάσχει στην καταστολή της πειρατείας στο Αιγαίο πέλαγος μεταξύ 1825 και 1828 και θα διασπάσει τον ιαπωνικό αυτοαποκλεισμό από τον έξω κόσμο, δίνοντας τέλος σε μια πολιτική των Σογκούν που κράτησε πάνω από 220 χρόνια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Μαρτίου 1854: Η Ιαπωνία εγκαταλείπει τον απομονωτισμό της

Μετά από αρκετές μικρές και μεγάλες εμπλοκές σε διάφορα σημεία του κόσμου, το Αμερικανικό Ναυτικό έπεισε επιτέλους την ηγεσία της χώρας πως η συγκρότηση μιας ισχυρής ναυτικής δύναμης δεν ήταν υπόθεση λίγων εβδομάδων αλλά απαιτούσε εξειδικευμένα πλοία, αφοσιωμένα πληρώματα και καλά εκπαιδευμένο σώμα αξιωματικών. Οι τρεις αυτοί παράγοντες έγιναν οι πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η δύναμη που αποτελεί σήμερα τον ισχυρότερο στόλο του κόσμου.

Most Popular