Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων, στο Σενγκράμπερν, στην Κάτω Αυστρία συγκρούεται ο ρωσικός στρατός με τους Γάλλους. Οι τελευταίοι είχαν ήδη νικήσει ένα μήνα νωρίτερα τους Αυστριακούς στο Ούλμ και τώρα καταδίωκαν τους συμμάχους τους, Ρώσους.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Οκτωβρίου 1805: Μάχη του Ουλμ, τη νίκη δίνουν τα παπούτσια
Ο Κουτούζωφ, επικεφαλής των Ρωσικών δυνάμεων, συνειδητοποιώντας την εξαιρετικά δυσχερή του θέση, με την προοπτική να αποκοπεί ολόκληρος ο στρατός του και να καταστραφεί, αποφάσισε να αφήσει τον αεικίνητο πρίγκηπα Μπαγκρατιόν, από τους λίγους αξιωματικούς του με ικανότητα ανεξάρτητης δράσης, με μια μικρή δύναμη στο διάβα της γαλλικής εμπροσθοφυλακής, για να θυσιαστεί καθυστερώντας τη.
Έτσι, στη νέα μάχη οι γαλλικές δυνάμεις του στρατηγού Μυρά (περί τους 46.000 άνδρες) αντιμετώπιζαν μόλις 7.300 Ρώσους. Ο Μυρά μετά από μερικές μέρες διστακτικότητας λόγω της απουσίας του Ναπολέοντα, έλαβε τελικά μια μάλλον οργισμένη εντολή από τον τελευταίο να εμπλακεί με τους σαφώς υποδεέστερους Ρώσους και να τους διαλύσει.
Ο Μπαγκρατιόν είχε πάρει θέσεις σε ένα μικρό ύψωμα πάνω από την πόλη του Σενγκράμπερν, 6 χλμ. από το Χόλαμπρουν. Στο έργο του Λέοντος Τόλστοϊ, “Πόλεμος και Ειρήνη”, όπου η μάχη αποτυπώνεται μέσα στη γενική κατήφεια της υποχώρησης, ο στρατηγός Κουτούζωφ λέει εμπιστευτικά στον ήρωα του μυθιστορήματος πρίγκηπα Αντρέι Μπολκόνσκι: “αν το ένα δέκατο της δύναμης του πρίγκηπα Μπαγκρατιόν κατορθώσει να επιζήσει της μάχης αύριο, θα είναι ένα θαύμα”.
Στη διάρκεια της μέρας ο Μπαγκρατιόν έκανε μια σειρά επιτυχημένων ελιγμών και τοπικών αντεπιθέσεων. Η ενεργητική άμυνα που εφάρμοσε και φυσικά η μερικώς επιτυχημένη παραπλάνηση ότι είχε περισσότερες δυνάμεις, έκαναν τον Μυρά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του παρά το ότι υπερείχε 6 προς 1. Ο Ρώσος πρίγκηπας είχε απώλειες 2.650 άνδρών και τελικά απωθήθηκε, αλλά προκάλεσε 1.200 απώλειες στους Γάλλους και έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στον Κουτούζωφ να διαφύγει.