ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου 1830: Η γέννηση στο Λονδίνο του σύγχρονου Ελληνικού κράτους

Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ εκπροσώπων των τριών Μεγάλων Δυνάμεων (Βρετανία-Γαλλία-Ρωσία) το «Πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας» της σύγχρονης Ελλάδος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10/22 Μαρτίου 1829: Πρωτόκολλο του Λονδίνου, οι εξελίξεις για τα σύνορα της Ελλάδας

Με προηγούμενο πρωτόκολλο το 1829, η Ελλάδα αναγνωριζόταν ως αυτόνομο φόρου υποτελές κράτος στον Οθωμανό σουλτάνο, με κυβερνήτη αιρετό Έλληνα πρίγκηπα και περιορισμένα σύνορα. Όμως, ο απόηχος του Ναυαρίνου, ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος που εξελισσόταν άσχημα για τους Τούρκους και οι διπλωματικές ενέργειες του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια που είχε φτάσει στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 1828, αναθεώρησαν πλήρως τα δεδομένα.

Πλέον, η Ελλάδα αναγνωριζόταν για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο βασίλειο, υπό την προστασία των τριών Δυνάμεων και πιο διευρυμένα σύνορα μεταξύ των ποταμών Αχελώου και Σπερχειού. Ηγεμόνας του νέου κράτους ορίστηκε ο Λεοπόλδος του Σαξωνικού Κοβούργου (Saxe Coburg), που όμως παραιτήθηκε από τη θέση του πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στη χώρα, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως διαμαρτυρία για την άρνηση παραχώρησης νέων εδαφών στην Ελλάδα. Νέος βασιλιάς θα οριστεί μετά από πολλές παλινωδίες ο δευτερότοκος γιός του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, Όθων.

O πρίγκηπας Leopold του Saxe Coburg, με τη στολή του βασιλέως του Βελγίου σε μεγαλύτερη ηλικία. Γόνος μεγάλης αριστοκρατικής οικογένειας, ο Λεοπόλδος έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο και δέχτηκε αρχικά απρόθυμα (ίσως και αδιάφορα) τη θέση του βασιλέα της Ελλάδος. Χωρίς να εγκαταλείψει την πολυτελή ζωή στο Λονδίνο μεταστράφηκε σε ένθερμο θιασώτη της ενίσχυσης των ελληνικών συνόρων και παροχών με ενέργειες του Καποδίστρια, που χειρίστηκε άριστα την ψυχολογία του νεαρού αριστοκράτη. Τελικά, κρίνοντας την προοπτική του ελληνικού θρόνου πολύ δύσκολο και άχαρο έργο, παραιτήθηκε σε μια κίνηση συμφέροντος. Η Ελλάδα θα παραμείνει βασίλειο χωρίς βασιλέα μέχρι την άφιξη του πρίγκηπα της Βαυαρίας Otto von Wittlesbach, τον Μάιο του 1832. (πίνακας του ζωγράφου Nicaise de Keyser, 1856, βελγικό Βασιλικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Βρυξέλλες).

 

Most Popular