ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Ιουλίου 1898: Ναυμαχία του Santiago στην Κούβα

Με την έναρξη του Αμερικανο-Ισπανικού πολέμου, η Ισπανία απέστειλε μια ισχυρή ναυτική δύναμη στην Κούβα, που κατέπλευσε στον όρμο του Σαντιάγκο στα νότια του νησιού. Ο ισπανικός στόλος αποκλείστηκε αμέσως από έναν ισχυρότερο αμερικανικό και η κατάσταση αυτή κράτησε για δύο περίπου μήνες: όσο τα ισπανικά πλοία παρέμεναν υπό την κάλυψη του δικτύου ναρκών και των πυροβόλων των παρακτίων οχυρών, οι Αμερικανοί δεν πλησίαζαν αλλά ταυτόχρονα και οι Ισπανοί δεν αποτολμούσαν να βγουν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Ιουλίου 1898: Μάχη του λόφου Σαν Χουάν

Η νίκη των Αμερικανών στις κατά ξηράν μάχες και ιδίως η κατάληψη του λόφου Σαν Χουάν ανάγκασαν τους Ισπανούς να επιχειρήσουν έξοδο από τον φόβο να τεθούν υπό τα πυρά πυροβολικού ξηράς. Η επιχείρηση οργανώθηκε για το πρωΐ της Κυριακής, που τα αμερικανικά πληρώματα θα εκκλησιάζονταν. Από τύχη, ο Αμερικανός ναύαρχος Σάμσον είχε αποσυρθεί με τη ναυαρχίδα του, το USS New York και ένα τορπιλοβόλο για να συναντηθεί με τον στρατηγό Γουίλλιαμ Σάφτερ για να συζητήσουν τρόπους κοινής δράσης. Αυτό έδωσε μια ανέλπιστη ευκαιρία στα ισπανικά πλοία που διέφυγαν της προσοχής ξεγλυστρώντας κοντά στα παράλια.

Η τύχη τους δεν κράτησε πολύ. Αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία, ο πλοίαρχος Σλέη καταδίωξε με το θωρακισμένο καταδρομικό USS Brooklyn τον στόλο ανταλλάσοντας πυρά με την ισπανική ναυαρχίδα, το καταδρομικό Infanta Maria Theresa. Από την ανταλλαγή το ισπανικό πλοίο προσέκρουσε στα βράχια και εξόκειλε. Την ίδια τύχη είχε και το καταδρομικό Vizcaya που είχε εμπλακεί με το θωρακισμένο καταδρομικό USS Texas ενώ το πλήρωμα του καταδρομικού Oquendo αυτοβύθισε το πλοίο. Τα δύο αντιτορπιλικά του εξαμελούς στολίσκου βυθίστηκαν από τα πυρά και μόνον το καταδρομικό Cristobal Colón κατόρθωσε να διασπάσει τον αποκλεισμό και να διαφύγει στα ανοιχτά όπου το περίμενε το θωρακισμένο καταδρομικό USS Oregon οπότε και εδώ ο Ισπανός πλοίαρχος αυτοβύθισε το πλοίο του.

Η καταστροφή του ισπανικού στόλου συνέπεσε με την άφιξη των αμερικανικών στρατευμάτων στα περίχωρα του Σαντιάγκο, όπως είχε προβλέψει ο Ισπανός ναύαρχος που ξεκίνησαν την πολιορκία της πόλης. Δύο εβδομάδες μετά, το Σαντιάγκο θα παραδοθεί και έναν μήνα μετά ο πόλεμος θα λήξει με τη συνθηκολόγηση των Ισπανών.

Most Popular