ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Σεπτεμβρίου 1939: Γερμανική εισβολή στην Πολωνία, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκινά

Συγκεντρώνοντας όλη τη στρατιωτική της δύναμη, η Γερμανία επιτίθεται σε όλο σχεδόν το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων με την Πολωνία. Αμυνόμενος παντού, ο Πολωνικός στρατός θα υπερεκταθεί και θα καταρρεύσει.

Οι Γερμανοί εφάρμοσαν για πρώτη φορά τη στρατηγική του “κεραυνοβόλου πολέμου” (Blitzkrieg). Αυτή ξεκίνησε με σαρωτική αεροπορική εκστρατεία που κατέστρεψε την πολωνική αεροπορία στο έδαφος και συνεχίστηκε με βαθειές διεισδύσεις των τεθωρακισμένων δυνάμεων στα σημεία ένωσης των εχθρικών μεραρχιών, με ελιγμούς και επιθέσεις στα κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών του αντιπάλου. Το γερμανικό πεζικό που ακολουθούσε εκκαθάριζε ό,τι είχε απομείνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Αυγούστου 1939: Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ, ο πρώτος διαμοιρασμός της Ευρώπης πριν τον 2ο Παγκόσμιο

Στις 17 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο του μετώπου στην Άπω Ανατολή, ο Σοβιετικός στρατός επιτέθηκε κι αυτός στην Πολωνία σύμφωνα με τους όρους του Συμφώνου Ρίμπετροπ-Μολότωφ. Η επίθεση θα ολοκληρωθεί στις 6 Οκτωβρίου με την οριστική υποταγή των Πολωνών.

Η εισβολή στην Πολωνία και η ουσιαστική αδυναμία των Βρετανών και Γάλλων να παρέμβουν αποφασιστικά εκεί, θα μεταβάλλει ραγδαία το κλίμα στις διεθνείς σχέσεις. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις θα κηρύξουν τον πόλεμο στη Ναζιστική Γερμανία, με τον Β’ Παγκόσμιο να αρχίζει.

Most Popular