Ξεκινά η επική πολιορκία της χερσονήσου του Μπατάαν (Bataan), στις Φιλιππίνες από τον ιαπωνικό στρατό, που θα καταλήξει μετά από μήνες στην παράδοση 78.000 ανδρών των Αμερικανών και των Φιλιππίνων, τη μεγαλύτερη και πιθανώς την πλέον ταπεινωτική για τον αμερικανικό στρατό.
Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων ήταν εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για την Ιαπωνία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η γειτνίαση της συστάδας των άνω των 7.500 μικρών και μεγάλων νησιών με την κινεζική ενδοχώρα και η τοποθεσία τους στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό βόρεια των πλουσίων κοιτασμάτων πετρελαίου των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών, τα καθιστούσε στόχο προτεραιότητας για το Ιαπωνικό αυτοκρατορικό επιτελείο.
Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων ανήκε για 350 περίπου χρόνια στο ισπανικό στέμμα. Το 1898, με την ήττα της Ισπανίας από τις ΗΠΑ στον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο, όλες οι αποικίες της πρώτης πέρασαν στην κυριαρχία των ΗΠΑ. Οι τελευταίες διοίκησαν τα νησιά ως στρατιωτική περιοχή με κυβερνήτη στρατηγό και από το 1935 συγκρότησαν τη Νησιωτική Κυβέρνηση των Φιλιππίνων, ως μεταβατική προς την ανεξαρτησία.
Ο στρατός των ΗΠΑ είχε αναλάβει την κατασκευή μεγάλων οχυρωματικών έργων, υπογείων καταφυγίων, λιμένων, αποθηκών και αεροδρομίων, όπως και την εντατική εκπαίδευση του στρατού των Φιλιππίνων υπό τη διεύθυνση του Αμερικανού στρατηγού Ντάγκλας ΜακΆρθουρ, που έφερε και το βαθμό του στρατάρχη των Φιλιππίνων.
Ώρες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ο ιαπωνικός στρατός βομβάρδισε τρεις μεγάλες αεροπορικές βάσεις στις Φιλιππίνες καταστρέφοντας στο έδαφος μεγάλο μέρος της εκεί δύναμης της Αμερικανικής Αεροπορίας. Χωρίς αεροπορική προστασία, τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αναχώρησαν από τις Φιλιππίνες για να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Η τύχη των βρετανικών HMS Prince of Wales και HMS Repulse στις 10 Δεκεμβρίου 1941 δεν άφηνε αμφιβολίες για την ισχύ της ιαπωνικής αεροπορίας και την τύχη των βραδυκίνητων πολεμικών έναντι των σύγχρονων αεροπλάνων.
Στις αρχές Ιανουαρίου του 1942, ο Ιαπωνικός Στρατός εισέβαλε στις Φιλιππίνες προελαύνοντας ταχέως. Ο στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ αναδιέταξε τις αμερικανικές και φιλιππινέζικες δυνάμεις του, υποχωρώντας αργά. Χωρίς αεροπορία και ναυτικό οι προσπάθειες των τμημάτων ξηράς ήταν απλά αγώνας ενάντια στο χρόνο. Λίγες μέρες μετά, τα μόνα σημεία που ήλεγχαν οι Αμερικανοί ήταν η χερσόνησος Μπατάαν και η οχυρωμένη νήσος Κορέγκιντορ, με την πολιορκία του Μπαταάν να ξεκινά στις 7 του μήνα.
Παρότι υστερούσαν σε αριθμούς και μέσα και απολύτως απομονωμένοι, οι Αμερικανοί και Φιλιππινέζοι πολέμησαν σκληρά για τρεις μήνες πριν τελικά παραδοθούν. Με τους υπερασπιστές του Μπατάαν να περιχαρακώνονται στην άκρη της ορεινής χερσονήσου, οι Ιάπωνες μετακίνησαν 190 στοιχεία βαρέως και υπερβαρέως πυροβολικού, ακόμα και οβιδοβόλα Type 45 των 240mm του 1912, που είχαν δει δράση στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των γερμανικών κτήσεων στην Κίνα.
Η συνδυασμένη δράση πυροβολικού και αεροπορίας κονιορτοποίησε τις αμερικανοφιλιππινέζικες θέσεις και θρυμμάτισε το ηθικό του στρατού. Έτσι, στις 8 Απριλίου, ο Αμερικανός διοικητής, υποστράτηγος Έντουαρντ Κινγκ αναζήτησε έντιμους όρους παράδοσης ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες την επομένη μέρα. Η παράδοση έγινε ενάντια στις ρητές διαταγές του ανωτάτου στρατιωτικού διοικητή, ΜακΆρθουρ για να κρατήσουν τις θέσεις τους, αλλά ο ίδιος είχε διαφύγει του κλοιού στις 12 Μαρτίου με τορπιλάκατο, κατόπιν προεδρικής εντολής.
Η παράδοση των 78.000 ανδρών (12.000 Αμερικανών και 66.000 Φιλιππίνων) στο Μπατάαν ήταν η μεγαλύτερη πράξη αιχμαλωσίας τμημάτων στην ιστορία του αμερικανικού στρατού από τη μάχη του Χάρπερς Φέρρυ στον αμερικανικό Εμφύλιο. Πλέον, οι χιλιάδες στρατιώτες που υποχώρησαν βήμα προς βήμα στα νησιά και τις ζούγκλες των Φιλιππίνων θα κάνουν την αντίστροφη διαδρομή ξεκινώντας την «μεγάλη πορεία θανάτου του Μπατάαν», όπου εκατοντάδες κακοποιήθηκαν και εκτελέστηκαν δια της λόγχης αν βραδυπορούσαν, ενώ χιλιάδες ακόμα θα πέθαιναν από τις ασθένειες και την εξάντληση στην αιχμαλωσία. Με την παράδοση του Μπατάαν και την παρεπόμενη των υπερασπιστών του Κορέγκιντορ στις αρχές Μαΐου, οι Ιάπωνες έγιναν απόλυτοι κυρίαρχοι στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού.