ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Αυγούστου 1942: Μάχη του Τεναρού, ένα ιαπωνικό σύνταγμα θυσιάζεται στο Γκουανταλκανάλ

Η ιαπωνική φρουρά του Γκουανταλκανάλ πραγματοποιεί μια σαρωτική νυχτερινή επίθεση κατά του 1ου συντάγματος Αμερικανών πεζοναυτών, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στα νησιά του αρχιπελάγους του Σολομώντα στις 7 Αυγούστου 1942 αποβιβάζοντας στρατεύματα στο Γκουνταλκανάλ, στο Τουλάγκι και στις νησίδες Νγκέλα (ή Φλώριδα). Σκοπός της εκστρατείας ήταν να εξασφαλίσουν τα νησιά αυτά ως βάσεις ανεφοδιασμού για τις μετέπειτα επιχειρήσεις τους προς τη Νέα Γουινέα, ενώ ταυτόχρονα στερούσαν από τους Ιάπωνες τη χρήση τους για να παρενοχλούν τις σημαντικές γραμμές ανεφοδιασμού μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας.

Οι αμερικανικές αποβάσεις πέτυχαν να κάνουν προγεφύρωμα, αλλά πριν ακόμα καταβάλλουν τις φρουρές και ισχυροποιήσουν την παρουσία τους, μια ισχυρή νυχτερινή επίθεση 7 καταδρομικών του αυτοκρατορικού στόλου βύθισε και εκδίωξε τα αμερικανικά πλοία από την περιοχή, στη νυχτερινή ναυμαχία της νήσου Σάβο. Η ξαφνική επιστροφή των Ιαπώνων άφησε τους πεζοναύτες στα νησιά κυκλωμένους, χωρίς την υποστήριξη της ναυτικής αεροπορίας και του ισχυρού ναυτικού πυροβολικού, με ελάχιστα βαρέα όπλα και τροφή για τέσσερις μέρες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Αυγούστου 1942: Ναυμαχία της νήσου Σάβο, οι Ιάπωνες νικούν το Αμερικανικό Ναυτικό

ο συνταγματάρχης Kiyonao Ichiki, διοικητής του 28ου ιαπωνικού συντάγματος και επικεφαλής του “αποσπάσματος Ιτσίκι”. Σκοτώθηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες κατά τη διάρκεια της σύντομης μάχης

Το αυτοκρατορικό επιτελείο διέταξε την άμεση αντεπίθεση και καταστροφή των χερσαίων δυνάμεων των Αμερικανών προτού ακόμα εδραιωθούν, εκμεταλλευόμενο την επιτυχία στο Σαβό. Καθώς ο χρόνος ήταν ελάχιστος και η συγκέντρωση ικανών δυνάμεων της 17ης ιαπωνικής Στρατιάς θα έπαιρνε χρόνο, μόνο τμήμα του 28ου συντάγματος ήταν άμεσα διαθέσιμο για την ενέργεια. Με υψηλό ηθικό και αυτοπεποίθηση για τη νίκη η επίθεση στο Γκουανταλκανάλ αναλήφθηκε από το απόσπασμα του συνταγματάρχη Κιγιονάο Ιτσίκι με μόλις 917 άνδρες κατά των 11.000 Αμερικανών, που είχαν οχυρωθεί σε μια περιμετρική άμυνα, γύρω από το αεροδρόμιο Henderson που είχαν καταλάβει κοντα στον ποταμό Tenaru.

Από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 21ης Αυγούστου ως την αυγή, οι Ιάπωνες του Ιτσίκι επιτέθηκαν τρεις φορές για να αποδεκατιστούν. Με το πρώτο φως, οι Αμερικανοί αντεπιτέθηκαν απωθώντας τα υπολείμματα των Ιαπώνων σε μια επική μάχη που έφθασε στην πλήρη εξόντωση (συνολικά σκοτώθηκαν 789 από τους 917 του ιαπωνικού αποσπάσματος). Θα είναι η πρώτη από τρείς συνολικά γενικές επιθέσεις των Ιαπώνων κατά του αμερικανικού προγεφυρώματος που θα αποτύχουν όλες, έχοντας υποτιμήσει τη συγκέντρωση δυνάμεων των αντιπάλων αλλά και το δικό τους αγωνιστικό πείσμα.

Most Popular