ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Αυγούστου 1942: Alam El-Halfa, θανάσιμη παγίδα για το Afrika Korps

Στη μάχη της Alam El-Halfa, κοντά στο Ελ Αλαμέιν, ο βρετανός στρατάρχης Μοντγκόμερυ κατορθώνει να στήσει μια επιτυχημένη παγίδα στο Afrika Korps (επισήμως την περίοδο αυτή: Panzerarmee Afrika).

Οι δυνάμεις του Ρόμελ μεθυσμένες από την επιτυχία τους στη μάχης της Γκανζάλα αποδόθηκαν σε μια ξέφρενη καταδίωξη των ηττημένων Βρετανών, που τους απομάκρυνε υπερβολικά από τις γραμμές ανεφοδιασμού τους και τους εξέθεσε επικίνδυνα. Η απρόσμενη επιτυχία τους στην κατάληψη του Τομπρούκ υπήρξε καταλυτική για το μέλλον.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Ιουνίου 1942: Ο Ρόμελ καταλαμβάνει το Τομπρούκ

Σκοπός του Γερμανικού Αφρικανικού Σώματος ήταν να διακόψει τον ανεφοδιασμό της Βρετανίας από τις Ινδίες και τις αποικίες της Ασίας και αυτό μπορούσε να γίνει είτε με την εκπόρθηση της Μάλτας στη Μεσόγειο είτε με την κατάληψη της Αιγύπτου και του Σουέζ. Η σθεναρή όμως άμυνα των Βρετανών στη Μάλτα προέκρινε την προέλαση προς την Αίγυπτο.

Οι Βρετανοί από τη μεριά τους έβλεπαν τη δυσκολία στην αναχαίτιση της γερμανο-ιταλικής στρατιάς, αλλά προετοιμάζονταν για ισχυρό χτύπημα που θα έστελνε τις δυνάμεις του Άξονα πίσω στη γραμμή εκκίνησης. Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημέρωσαν τον Ρόμελ πως ένα φορτίο εφοδίων 100.000 τόνων είχε φτάσει στο Κάιρο ενισχύοντας την βρετανική 8η Στρατιά. Ο Ρόμελ απαίτησε 6.000 τόνους εφοδίων από την ιταλική διοίκηση, ως ελάχιστη εγγύηση για να συνεχίσει τη δράση του.

Ως το τέλος Αυγούστου τα μισά από αυτά βρίσκονταν στον πάτο της Μεσογείου, βυθισμένα από το βρετανικό στόλο, οπότε ο Ρόμελ αναγκάστηκε να δανειστεί καύσιμα από τη Luftwaffe για να εξοπλίσει κάθε τεθωρακισμένο του. Αντιμέτωπος με το φάσμα της διάλυσης λόγω έλλειψης εφοδίων ή από μια ισχυρή συμμαχική επίθεση, ο Γερμανός στρατάρχης αποφάσισε πως μια λύση υπήρχε: να επιτεθεί πρώτος και να συντρίψει τον εχθρό.

Τα τολμηρά σχέδια του Panzerarmee Afrika προέβλεπαν νυχτερινή αιφνιδιαστική κρούση κατά μέτωπο με τις ιταλικές μονάδες και επίλεκτα στοιχεία γερμανικών να καθηλώνουν τους Βρετανούς, ενώ δυο μεραρχίες Panzer θα ελίσσονταν αθέατες νότια παρακάμπτοντας τις άμυνες, για να περισφίξουν τις δυνάμεις της 8ης Στρατιάς, καταστρέφοντάς τες.

Έχοντας πληροφορηθεί από το πρόγραμμα Ultra τα σχέδια του Ρόμελ, ο διοικητής της 8ης Στρατιάς, Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ, παρέταξε τις δυνάμεις του σε σχήμα «Π» μπροστά στη γερμανική προέλαση, θέτοντας τους επιτιθέμενους σε διασταυρωμένα πυρά.

A pattern of bombs explode on scattered enemy positions in the Western Desert, during an attack by Douglas Bostons of No. 3 Wing SAAF  CM 5886 Part of AIR MINISTRY SECOND WORLD WAR OFFICIAL COLLECTION

‘Έτσι στη μάχη του Alam el Halfa, νότια του Ελ Αλαμέιν, η οποία κράτησε από τις 30 Αυγούστου 1942 έως τις 5 Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, παρά το ότι ο φόρος αίματος των Βρετανών ήταν μεγαλύτερος. Έτσι ο προσεκτικός Μοντγκόμερυ δεν εκμεταλλεύτηκε τη νίκη περαιτέρω, διατηρώντας τις δυνάμεις του για την επόμενη μεγάλη μάχη. Όσο για το Ρόμελ, οι απώλειες κυρίως υλικού, του στέρησαν τη δυνατότητα να αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες στο αφρικανικό μέτωπο.

Most Popular