ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Φεβρουαρίου 1944: Το ναυάγιο του “Oria”, μια τραγωδία στο Σαρωνικό

Βυθίζεται έξω από το Σούνιο μετά από πρόσκρουση σε βράχια λόγω κακοκαιρίας, το ατμόπλοιο SS Oria, που μετέφερε 4.046 Ιταλούς αιχμαλώτους, 90 Γερμανούς φρουρούς και το πλήρωμά του.

Το “Oria” ναυπηγήθηκε στην Βρετανία το 1920 και χρησιμοποιήθηκε ως μεταγωγικό από  Νορβηγική εταιρεία. Το 1940, όταν η Νορβηγία καταλήφθηκε από τους Γερμανούς, το πλοίο παρέμεινε στην γαλλική Καζαμπλάνκα υπό περιορισμό. Τον επόμενο χρόνο επιτάχθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση του Βισύ και δρομολογήθηκε στη Μεσόγειο, ενώ το 1942 βρέθηκε υπό γερμανική ιδιοκτησία.

Το 1943, λίγο μετά την ιταλική συνθηκολόγηση, οι δυνάμεις των Ιταλών στην Ελλάδα αιχμαλωτίστηκαν από τις γερμανικές και το πλήθος των αιχμαλώτων έπρεπε να μεταφερθεί από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Το “Oria” ανέλαβε το έργο μαζί με πολλά άλλα μέσα που οι Γερμανοί μίσθωσαν ή επίταξαν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Σεπτεμβρίου 1943: Cassibile, η Ιταλία αλλάζει στρατόπεδο

Στις 11 Φεβρουαρίου του 1944, απέπλευσε από τη Ρόδο με προορισμό τον Πειραιά αλλά δεν έφτασε ποτέ εκεί. Εισερχόμενο στον Σαρωνικό με θαλασσοταραχή παρασύρθηκε και προσέκρουσε στη βραχώδη ακτή έξω από τη νησίδα Πάτροκλος, κοντά στο Σούνιο. Το πλοίο παρουσίασε ρήγμα και άρχισε να βάζει νερά που οδήγησαν τελικά στη βύθισή του. Ελάχιστοι από τους επιβαίνοντες σώθηκαν. Ο καιρός δεν επέτρεψε σε άλλα πλοία να προσεγγίσουν την περιοχή παρά μόνο μετά από τρείς μέρες, διασώζοντας τελικά 6 Ιταλούς, 21 Γερμανούς, τον Νορβηγό καπετάνιο και τον Έλληνα μηχανικό. Είναι μία από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες παγκοσμίως και η πιο πολύνεκρη στη Μεσόγειο.

Μια μαρτυρία της εποχής αναφέρεται εδώ:

Most Popular