Η συμμαχική επιχείρηση “Market Garden” οδηγείται στο άδοξο τέλος της με μια μικρή αναλαμπή επιτυχίας, όπου διασώζονται αρκετοί Βρετανοί αλεξιπτωτιστές από τον κλοιό των Γερμανών. Πρόκειται για την επιχείρηση “Berlin”, τον επίλογο της “Market Garden”.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Σεπτεμβρίου 1944: Επιχείρηση “Market Garden”, αγώνας δρόμου για μια γέφυρα στον Ρήνο
Μετά την αποτυχία του βρετανικού 30ού Σώματος να φτάσει στο Άρνεμ και να ενωθεί με τις δυνάμεις της 1ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας που είχαν εκεί εγκλωβιστεί, τα υπολείμματα των ‘Red Devils’ (αλεξιπτωτιστών) αποσύρονται από την πόλη, και περνούν στις συμμαχικές γραμμές μέσα από πορθμεία που παρείχε η 43η Μεραρχία Πεζικού “Essex” των Καναδών.
H επιχείρηση διήρκεσε από τις 22:00 της 25ης ως τις 05:00 της 26ης Σεπτεμβρίου 1944 και στο διάστημα αυτό 2.400 περίπου Βρετανοί αλεξιπτωτιστές, πέρασαν σχεδόν αλώβητοι μέσα από τις γερμανικές γραμμές, ελάχιστοι όμως μπροστά στους κάπου 12.700 που έπεσαν πάνω από την Ολλανδία στο ξεκίνημα της Market Garden. Έτσι η βρετανική Μεραρχία αλεξιπτωτιστών δέχτηκε ένα πλήγμα ανάλογο της 7ης γερμανικής Fliegerdivision στην Κρήτη και δεν ξαναείδε μάχη στον πόλεμο, ως ενιαία μονάδα κρούσης.
Ο γενικός διοικητής, Στρατηγός Μοντγκόμερυ επέμενε, ότι «κατά τη– αυστηρά προσωπική μου- άποψη, αν η πράξη αυτή είχε υποστηριχθεί σωστά από την έναρξή της, και είχαν διατεθεί τα αναγκαία αεροσκάφη, οι επίγειες δυνάμεις και οι διοικητικοί πόροι που απαιτούνται, θα είχε επιτύχει παρά τα λάθη μου, ή τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ή την παρουσία του 2ου SS Σώματος Panzer στην περιοχή του Arnhem. Παραμένω αμετανόητος υπέρμαχος της Market Garden”.
Αυτός ήταν ο θλιβερός επίλογος για την πιο φιλόδοξη εκστρατεία των Συμμάχων στο Δυτικό Μέτωπο και τους χιλιάδες των θυμάτων, μεταξύ των πλέον επιλέκτων τους στρατιωτών. Στο εξής, οι Σύμμαχοι θα ακολουθήσουν την πιο συνετή και συμβατική σκέψη του Αρχιστρατήγου Αϊζενχάουερ, προελαύνοντας σε ευρύ μέτωπο, με ξεκούραση των τμημάτων και επιτρέποντας στον ανεφοδιασμό να προλαμβάνει τα τμήματα πρώτης γραμμής. Σχέδια των πιο ανυπόμονων και τολμηρών στρατηγών, όπως του Πάττον, θα απορρίπτονταν εξοικονομώντας το αίμα των στρατιωτών και τα υλικά αλλά όχι και το χρόνο.
Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η Market Garden προκάλεσε μια εκκαθάριση των πιο ανυπόμονων κάνοντας τις επιχειρήσεις περισσότερο προσεκτικές αλλά και πιο αργές, σε μια εποχή που ο Σοβιετικός Στρατός προήλαυνε πλέον σχεδόν ακάθεκτος στο Ανατολικό Μέτωπο. Ένα ενδιαφέρον ερώτημα θα ήταν το εξής: θα συναντιούνταν οι στρατοί των Συμμάχων στο Βερολίνο, αν η Market Garden είχε παραδώσει όσα “υποσχέθηκε” στα επιτελικά γραφεία, ανοίγοντας μια λεωφόρο εισβολής από τα δυτικά στην καρδιά της Γερμανίας; Θα υπήρχε μια διαφορετική μεταπολεμική Ευρώπη ή τουλάχιστον ένας διαφορετικός συσχετισμός δυνάμεων το Μάιο του 1945 που έληξε ο Β’ Παγκόσμιος;