ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Σεπτεμβρίου 1945: V-J, η ιαπωνική παράδοση και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Υπογράφεται στο κατάστρωμα του αμερικανικού θωρηκτού “USS Missouri”, η συνθήκη παράδοσης της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας στις ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Κίνα, Γαλλία και τους άλλους συμμάχους. Η ημέρα σηματοδοτεί το επίσημο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η παράδοση της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας ερχόταν μετά από δύο χρόνια διαδοχικών ηττών στο πεδίο της μάχης στα χέρια κυρίως της Αμερικανικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Πεζοναυτών. Παρά την ιαπωνική ισχύ, οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν έναν ωκεανό βιομηχανικής παραγωγής και να ρίξουν στη μάχη τόσους άνδρες και υλικό που ως κύματα έπνιξαν τελικά τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Γονατισμένη από τις απώλειες, με την οικονομική και υλική της βάση εξαντλημένη και με το ανηλεές σφυροκόπημα των συμμαχικών αεροποριών να φθάνει πλέον σε όλο το εύρος των μητροπολιτικών νησιών, η Ιαπωνία υπέκυψε με τα δύο διαδοχικά πλήγματα των ατομικών βομβών στις 6 και 9 Αυγούστου, που έπεισαν και τους πιο φανατικούς ότι δεν υπήρχε καμμία ελπίδα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Αυγούστου 1945: Ναγκασάκι, ο δεύτερος ατομικός βομβαρδισμός

Στις 9 Αυγούστου, η Σοβιετική Ένωση κήρυξε κι αυτή με τη σειρά της τον πόλεμο στην Ιαπωνία σαρώνοντας με τα στρατεύματά της τις κτήσεις της τελευταίας στην Άπω Ανατολή. Στις 15 Αυγούστου, ο ιαπωνικός λαός άκουγε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο την φωνή του αυτοκράτορα να ανακοινώνει το μέχρι προ λίγων ημερών αδιανόητο: την αποδοχή των όρων της Συνθήκης του Πότσδαμ και την άνευ όρων παράδοση της χώρας.

Δεκαοκτώ μέρες μετά, ο συμμαχικός στόλος είσήλθε στον κόλπο του Τόκιο με το αμερικανικό θωρηκτό USS Missouri επικεφαλής. Το “Mighty Mo”, όπως ήταν γνωστό το γιγάντιο πλοίο, μετέφερε τις αντιπροσωπείες των αξιωματικών και τεχνοκρατών των Συμμάχων, πλήθος δημοσιογράφων και τον αρχηγό της συμμαχικής αποστολής, Στρατηγό Ντάγκλας Μακ Άρθουρ. Στις 2 Σεπτεμβρίου σε ένα φορτισμένο κλίμα οι παραπάνω υποδέχθηκαν την ιαπωνική αποστολή: τον υπουργό Εξωτερικών Μαμόρου Σεγεμίτσου, τον αρχηγό του αυτοκρατορικού επιτελείου Στρατηγό Γιοσιίρο Ουμέτσου, τους Υποναυάρχους Ταντατόσι Τομιόκα και Ισίρο Γιοκογιάμα και άλλους επισήμους. Το κείμενο που συντάχθηκε από το Αμερικανικό υπουργείο Στρατιωτικών καλούσε για την άμεση και άνευ όρων παράδοση όλων των δυνάμεων υπό τη διοίκηση του ιαπωνικού αυτοκρατορικού επιτελείου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Μαρτίου 1854: Η Ιαπωνία εγκαταλείπει τον απομονωτισμό της

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού πάνω από το χώρο της τελετής οι Αμερικανοί τοποθέτησαν τη σημαία του αρχιπλοιάρχου Μάθιου Πέρυ που μεταφέρθηκε αεροπορικώς ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Ο αρχιπλοίαρχος Πέρυ ήταν ο άνθρωπος που με τη ναυτική του μοίρα εισήλθε στον κόλπο του Έντο το 1853 και άνοιξε πυρ με τα πυροβόλα του απαιτώντας το άνοιγμα των ιαπωνικών λιμένων σε ξένα πλοία.

Σε έναν λαό που έδινε τεράστια σημασία σε συμβολισμούς, αυτή ήταν μια πολύ σημαντική επίδειξη ισχύος. Την υπογραφή της συνθήκης παράδοσης ακολούθησε υπερπτήση δεκάδων αεροσκαφών πάνω από τα πολεμικά ενώ εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονταν σε όλον τον κόσμο. Η Ιαπωνία είχε ηττηθεί. Θα ακολουθήσουν χρόνια ανοικοδόμησης και ανάτασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του ιαπωνικού λαού και η σύνταξη του πρώτου Συντάγματος της χώρας, στα πρότυπα ενός σύγχρονου κράτους με βάση τις αρχές του δυτικού πολιτισμού.

Most Popular