ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Αυγούστου 1996: Η δολοφονία του Σολομώντα Σολωμού, δεύτερος νεκρός στην Πράσινη Γραμμή

Σκοτώνεται από όργανα του τουρκικού κράτους ο Σολομών Σολωμού κατά την διάρκεια διαδήλωσης στην «πράσινη γραμμή» στην Κύπρο.

Γεννημένος το 1970, ο Σολωμόντας συμμετέχοντας στις 11 Αυγούστου 1996, σε διαδήλωση μοτοσυκλετιστών ενάντια στην τουρκική κατοχή της Κύπρου, είδε τον συνδιαδηλωτή του Τάσο Ισαάκ να δέρνεται μέχρι θανάτου από αστυνομικούς του ψευδοκράτους και Γκρίζους Λύκους στην ουδέτερη ζώνη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Αυγούστου 1996: Η άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο

Με την κηδεία του Ισαάκ να μετατίθεται κατά τρεις μέρες από την κυπριακή κυβέρνηση για να κατασιγάσουν κάπως τα πάθη, η μέρα εξελίχθηκε σε νέα φορτισμένη διαδήλωση. Ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε κοντά στο σημείο θανάτου του για να κατεθέσει λουλούδια, με ομάδα Γκρίζων Λύκων να κάνει την εμφάνισή της εκτοξεύοντας πέτρες.

Παρά την παρουσιά κυανοκράνων και αστυνομικών στο σημείο για να κρατήσουν τους διαδηλωτές χωρισμένους, ο Σολωμού πετάχτηκε μπροστά, πέρασε μέσα από τους κυανοκράνους που προσπάθησαν να τον σταματήσουν, και ανέβηκε σε ιστό τουρκικής σημαίας με σκοπό να την κατεβάσει. Εκεί δέχθηκε καταιγισμό πυρών από τους Kenan Akin, και Erdal Haciali Emanet (αναγνωρίστηκαν από τις φωτογραφίες) και πιθανώς και άλλους Τούρκους στρατιώτες και πράκτορες. Θανάσιμα χτυπημένος από πέντε σφαίρες, παρέμεινε για 20 περίπου λεπτά στη βάση του ιστού πριν οι κυανόκρανοι κατορθώσουν τελικά να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Ήταν, όμως, αργά. Ο 26χρονος ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του, γενόμενος το δεύτερο θύμα της τουρκικής βαρβαρότητας.

Η στυγνή στάση του τουρκικού και τουρκοκυπριακού καθεστώτος, η επιβράβευση των δολοφόνων (αμφότεροι Akin και Emanet κεφαλαιοποίησαν τις πράξεις τους εξελισσόμενοι σε πολιτικούς παράγοντες) και η απουσία δειγμάτων μεταμέλειας διέλυσαν τις ψευδαισθήσεις για το ποιόν της τουρκικής ηγεσίας σε όλους, πλην μιας μειοψηφίας ιδεοληπτικών.

 

Most Popular