ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Αυγούστου 2008: Η κατάληψη του Γκόρι, ο τελευταίος σπασμός του Ρωσο-Γεωργιανού πολέμου

Ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει την πόλη του Γκόρι, κατά το σύντομο πόλεμο της Νότιας Οσετίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έπαθλο της ρωσικής προέλασης εντός του γεωργιανού εδάφους, που πραγματοποιήθηκε μετά τη γεωργιανή επίθεση κατά της ρωσόφωνης Νότιας Οσετίας. Η κίνηση των Γεωργιανών έγινε στις 7 Αυγούστου (είχαν προηγηθεί βομβαρδισμοί) και αμέσως απάντησαν οι Ρώσοι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Αυγούστου 2008: Ο Πόλεμος της Νότιας Οσσετίας, η σύγκρουση των 10 ημερών

Μετά την ήττα του στο Τσχινβάλι, ο γεωργιανός στρατός υποχώρησε και ανασυντάχθηκε στις 9 Αυγούστου στο Γκόρι, κεντρική πόλη της χώρας και σημαντικός συγκοινωνιακός σταθμός (και γενέτειρα του Στάλιν). Οι γεωργιανές θέσεις σύντομα βομβαρδίστηκαν από ρωσικά αεροπλάνα, με τα χτυπήματα να επεκτείνονται σε κυβερνητικά κτίρια προκαλώντας πανικό και απώλειες μεταξύ του αμάχου πληθυσμού.

Την επομένη κι όλας, ο γεωργιανός στρατός στο Γκόρι υποχώρησε άτακτα ακολουθώντας εντολές να ενισχύσει την άμυνα της Τιφλίδας. Στις 12 του μηνός, ρωσικά τμήματα εισήλθαν στα προάστια και λεηλάτησαν αποθήκες του στρατού. Τακτικά τμήματα κινήθηκαν και απέκοψαν τις προσβάσεις κατασκηνώνοντας σε χωράφια πέριξ της πόλης ενώ μέσα στο Γκόρι μπήκαν άτακτα τμήματα ενόπλων (πολιτοφυλακή της Οσετίας, Τατάροι, Κοζάκοι) που επιδόθηκαν σε πλιάτσικο και κακοποιήσεις πολιτών. Τελικά οι Ρώσοι αποχώρησαν στις 22 του μηνός.

Most Popular